Normala regler gäller inte för Trump

Så var primärvalsdebatten i natt

1 av 7
NYHETER

NEW YORK. Jo, nog blev nattens republikanska primärvalsdebatt i Cleveland Donald Trumps show.

Med ett sedvanligt yvigt och till synes helt spontant framträdande, olikt något annat som setts i liknande sammanhang, snubblade han sig förbi en serie riktigt tuffa frågeställningar – och att döma av åtminstone några av de första tittarundersökningarna vann han hela holmgången.

Den första, haussade duellen i det republikanska primärvalet hann inte mer än börja förrän Donald Trump – som, till allmän förvåning, leder alla opinionsmätningar – hade tagit över föreställningen.

Första frågan till de tio kandidaterna löd:

Kan ni lova att ni kommer att stödja den republikan som vinner primärvalet, oavsett vem det är, och inte ställa upp som oberoende kandidat?

Det kunde alla lova – utom Trump.

– Nej, om det inte är jag måste det vara någon jag respekterar, konstaterade han till ackompanjemang av burop från läktarna i Quicken Loans Arena.

Därmed var tonen satt.

”Försöker ha roligt”

Programledarna från Fox News riktade en serie riktigt tuffa frågor till den flamboyante affärsmannen – och han besvarade dem på vad som inte kan beskrivas som annat än typiskt Trump-sätt.

Megan Kelly undrade till exempel hur någon som offentligt kallat kvinnliga meningsmotståndare för ”fula grisar” och annat mindre välformulerat kan påstås ha ett temperament värdigt en president.

– Det var mest på skoj, jag försöker ha roligt ibland. Men jag har inte tid med politisk korrekthet och det har inte det här landet heller, svarade ”The Donald”

På frågan om hur det kommer sig att han tidigare stött demokratiska favoriten Hillary Clinton finansiellt svarade han att hon vid den tiden var senator i hans hemstat New York och att han ville att hon skulle närvara vid hans bröllop (!) och vad gäller de fyra planerade konkurser hans företag gått igenom hette det att han bara utnyttjat lagen ”på samma sätt som alla andra”.

Virrigt svar om aborter

Förolämpningarna visavi rivalerna –  frekventa under den två månader långa kampanjen – hölls till ett minimum, men under en kort ordväxling med Rand Paul utbrast Trump plötsligt.

– Du har en väldigt dålig kväll.

Några av svaren – till exempel ett något virrigt om hur han bytt ståndpunkt om aborter – hade varit förödande för alla andra republikanska kandidater, men det är uppenbart att normala regler inte gäller för Donald Trump.

Republikanska väljare tycker uppenbarligen om att han inte är som andra politiker, att han är spontan och talar, ofta mer än lovligt frankt, från hjärtat – och mycket riktigt:

Några av de första väljarundersökningarna i natt tyder på att han vann duellen i Cleveland.

På konservativt orienterade nyhetssajten Drudge Report hade 43 procent av de medverkande i en snabb-gallup Trump som vinnare.

Svavelosande ordväxling

Det mest uppseendeväckande som hände i övrigt var att Chris Christie, guvernör i New Jersey, och libertarianske Kentucky-senatorn Rand Paul drabbade samman i en svavelosande ordväxling om telefonövervakning av amerikanska medborgaren.

Där nådde debatten sin febertopp.

Jeb Bush – partietablissemangets favorit och nummer två i de flesta opinionsmätningarna – gjorde ett något stressigt och platt intryck och lyckades aldrig riktigt sticka ut.

Det var dock fler som hade svårt att bryta igenom och göra ordentligt intryck på tittarna

Trots att Fox News hade begränsat det månghövdade startfältet till tio kandidater var det så trångt på scenen, och samtidigt så ont om tid, att flera av de medverkande – till exempel förre Arkansas-guvernören Mike Huckabee och neurokirurgen Ben Carson – helt försvann.

Nästa republikanska debatt hålls i Kalifornien i mitten av september.