SD vill ha ny annonskampanj – i Skåne

1 av 7
NYHETER

Efter den uppmärksammade annonskampanjen vill Sverigedemokraterna återigen göra reklam för det kritiserade budskapet om tiggare.

Denna gång i flera skånska städer.

– Troligen landar den inte inom våra ramar, säger Helene Holmqvist, Skånetrafikens pressinformatör, till Aftonbladet.

I måndags sattes Sverigedemokraternas annonskampanj upp vid Östermalms tunnelbana i Stockholm. Den var placerad i taket ovanför rulltrapporna som leder ner mot perrongerna. Kampanjen riktade sig mot tiggeri och kritiken mot budskapet kom omedelbart.

Storstockholms lokaltrafik (SL) tog emot fler än 2 000 klagomål. På tisdagen samlades omkring 1 000 personer för att protestera. Reklam revs därefter ner och SL beslutade att stoppa kampanjen – av säkerhetskäl.

Justitiekanslern (JK), som utreder tryckfrihetsbrott, har också fått ta emot en stor mängd anmälningar. Tidigare i dag meddelades att någon förundersökning inte inleds.

Skånetrafiken tveksam

Sydsvenskan uppger på fredagen att Sverigedemokraterna vill annonsera samma budskap igen. Denna gång på stadsbussar i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Frågan skickades från partiet till en medarbetare på Skånetrafiken under fredagen.

Det är oklart om en formell förfrågan om annonseringen även skickats till annonsföretaget Clear Channel, som är Skånetrafikens samarbetspartner. Men de är redan tveksamma till om kampanjen blir av.

– Troligen landar den inte inom våra ramar, säger pressinformatör Helene Holmqvist.

"Svar nästa vecka"

Skånetrafiken, som är en förvaltning inom Region Skåne, har strikta riktlinjer för vilken reklam som får visas på ytorna de tillhandahåller.

– Den ska följa lagar och god marknadsföringssed. Med hänsyn till kunder och personal får det inte uppfattas rasistisk, sedlighetssårande eller stötande, säger Holmqvist.

Hon uppger samtidigt att annonsförfrågan kommer att "diskuteras" och därefter görs en slutgiltig bedömning av Skånetrafiken. 

– Svaret kommer nog nästa vecka, säger Holmqvist.

Patrik Jönsson, SD:s regionråd, ställer sig frågande till ett eventuellt nej.

– Det är inte ett stötande budskap, det har mycket stort stöd bland svenska folket, säger han.