”Bäst vi rör oss mot bunkrarna”

Carl Bildt varnar för en framtid med Donald Trump som president

1 av 3
NYHETER

Donald Trump har seglat upp i topp inför det amerikanska primärvalet.

Nu höjer Carl Bildt varningsflaggan.

”Om Donald Trump skulle bli USA:s president tror jag att det är bäst att vi rör oss mot bunkrarna”, skriver Sveriges tidigare utrikesminister på Twitter.

Donald Trump försöker bli USA:s president 2016.

Enligt de senaste opinionsmätningarna är han också den kandidat som ligger bäst till att vinna det republikanska primärvalet efter en kampanj som hittills präglats av utspel och påhopp.

Under torsdagsnatten, svensk tid, hölls republikanernas första stora debatt och den svingande fastighetsmiljardären utsågs som vinnare av holmgången.

Trump har under sin kampanj mött kritik från både yttre håll och inom det egna partiet. Nu ger Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt sin syn på kandidatens framfart.

”Om Donald Trump skulle bli USA:s president tror jag att det är bäst att vi rör oss mot bunkrarna”, skriver Bildt på Twitter.

”Extremt oroande”

Forskaren Frida Stranne, expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, tror inte att Trumps medvind kommer att hålla i sig.

– Hans framgång beror på att han är provokativ, väcker medial uppståndelse med sina utspel och kanaliserar ett väldigt brett missnöje mot det politiska etablissemanget. Det vore extremt oroande om någon som Trump skulle bli president men jag bedömer det som osannolikt, säger Stranne.

Frida Stranne menar att Trump är regissör till den ”medieteater” som kampanjen formats till.

– Han leder nu därför att han är den tydligaste kandidaten i en röra av sjutton kandidater. När en efter en hoppar av och det blir färre kvar kommer även hans stöd att minska, säger hon.

Kan fälla partiet

Om Trump inte vinner de republikanska primärvalen har han sagt att han kan tänka sig ställa upp i presidentvalet som oberoende politiker.

Enligt Frida Stranne kan det innebära stora problem för det republikanska partiet när det ställs mot demokraternas kandidat.

– Gör han allvar av sitt hot splittras väljarskaran och den republikanska kandidaten förlorar röster. Trots att han riskerar förstöra för det egna partiet är det möjligt att han genomför det. Han är helt oberäknelig och älskar rampljuset, säger Stranne.

Aftonbladet har förgäves sökt Carl Bildt.