Tyfonen slår hårt mot Taiwan

1 av 8
NYHETER

Tyfonen Soudelor lamslår Taiwan.

Vindbyar på 60 meter per sekund drog in över ön och monstervågor slog in mot östkusten natten mot lördag, svensk tid.

Tyfonen har skördat flera offer: bland annat en åttaårig flicka och hennes mamma som hittades döda efter att ha svepts ut till havs.

Soudelor förde med sig förödelse när den nådde Taiwan tidigt på morgonen lokal tid eller vid 23-tiden på fredagen, svensk tid.

Havet visade de första tecknen på att planetens värsta storm i år var på ingång. Fem meter höga vågor dundrade under morgonen in mot den östra kustlinjen på ön utanför Kina.

Flera döda

Två åttaåriga tvillingsystrar och deras mamma lekte på en strand i Yilan, i östra Taiwan, när de fångades av en våg som tog med dem ut till havs. Enligt CNN hittades en av flickorna och mamman sedan döda medan den andra flickan saknas. Enligt de senaste rapporterna från nyhetsbyrån CNA har minst fyra personer dött och ett 30-tal skadats i ovädret.

Med vindbyar på 60 meter per sekund och kraftigt regn som slår ner mot ön har armén engagerat över 35 000 soldater för evakuerings- och räddningsuppdrag som lär öka i takt med stormens framfart och att de väntade översvämningarna sprider sig. Bilder från området visar hur stormen sliter med sig träd och stora skyltar från byggnader samt att vissa byggnader raserats.

Skulle hjälpa – blev påkörd

En brandman ska ha dött i samband med att denne försökt få undan ett träd som blockerat en motorväg. Brandmannen blev då påkörd av en rattfyllerist, skriver CNA.

Cirka två miljoner var under natten även strömlösa efter att träd vält över elledningar.

Soudelor klassades tidigare som en supertyfon med en styrka som uppgick till kategori fem, vilket är den högsta kategorin. När Soudelor kom in över Taiwan gjorde den det som en kategori tre-tyfon.

Enligt beräkningarna kommer tyfonen att härja över Taiwan i ett dygn innan den rör sig vidare mot det kinesiska fastlandet. Enligt ABC väntas den dra in över ett område med en total befolkningsmängd på drygt 200 miljoner.

Utrikesdepartementet, UD, uppmanar svenskar på plats att följa lokala föreskrifter.