Experten: Ett extremt ovanligt fall

Polisen: Ingen är gripen

1 av 23 | Foto: JONAS BILBERG
Motionsspåret i Runby där Ida mördades.
NYHETER

Det har snart gått tre dygn sedan den 21-åriga kvinnan hittades död i Upplands Väsby.

Nu ökar pressen på polisen att nå ett genombrott i utredningen.

– 82 procent av alla uppklarade mord klaras upp inom två dygn, säger kriminologen Mikael Rying.

Foto: PRIVAT
– Det finns oftast inget rimligt motiv, säger kriminologen Mikael Rying.

Under fredagskvällen och natten till lördagen har utredningen efter mordet på den 21-åriga kvinnan fortsatt.

– Ingen är gripen, säger Niklas Mattsson, polisens vakthavande befäl.

Mikael Rying är kriminolog vid Polisens utvecklingsavdelning och expert på mord. Han har bland annat skrivit en rapport om dödligt våld tillsammans med Leif GW Persson.

Att ett större genombrott ännu inte gjorts, trots att det är över två dygn sedan kvinnan hittades död i motionsområdet i Runby, kan få stor betydelse hävdar kriminologen.

"Inga motivbilder"

– Därmed har en kritisk punkt för utredningen passerat. 82 procent av alla mord som klaras upp klaras upp inom två dygn. Klarar man inte upp det inom 48 timmar så har man vad man kallar ett spaningsmord, säger Mikael Rying.

Han påpekar att han inte är insatt i fallet med den 21-åriga kvinnan i Upplands Väsby som hittades död natten till i förrgår.

– Men om det är så att hon har blivit mördad så är det ett extremt ovanligt fall, att en kvinna blir överfallen och mördad på det här sättet, säger Mikael Rying.

Men den nya tekniken kan omkullkasta de gamla sanningarna.

– Nu finns förfinad dna-teknik, och man kan spåra mobiler, så det är inte så att den gamla sanningen om 48 timmar måste stämma i dag.

Alhem: Överfallshistoria värre

Även före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem betonar vikten av ett snabbt genombrott i utredningen:

– Tidsfaktorn är enormt betydelsefull. Ju fler dagar som går utan att man har en skäligen misstänkt, desto kusligare blir det.

Chanserna att kunna gripa en gärningsman är betydligt större om denne återfinns i offrets bekantskapskrets, tror Sven-Erik Alhem.

– Om det skulle visa sig att det är en överfallshistoria där en okänd individ smugit sig på är det mycket värre, då finns inga motivbilder.

Mikael Rying håller med:

– Ju närmare relation mellan gärningsman och offer, desto större chans att klara upp det. Är det en obekant person är det generellt mycket svårare.