Brandattack mot familj – pappa död

1 av 4 | Foto: REUTERS
En släkting skriker ut sin sorg vid Saad Dawabsheh begravning i byn Duma.
NYHETER

För en dryg vecka sedan dödades ett spädbarn vid en attack mot en palestinsk familj på Västbanken. Nu har också barnets pappa dött av sina skador efter attacken, som tros ha utförts av israeliska bosättare.

En talesperson från Hamas uppmanar nu till ”öppen konfrontation” mot Israel.

Attacken ägde rum på natten den 31 juli. En eller flera gärningsmän kastade då in brandbomber i familjens sovrum i byn Duma på Västbanken, som sedan 1967 ockuperas av Israel.

Familjens 18 månader gamla spädbarn dog i lågorna. Hans fyraårige bror och barnens föräldrar blev svårt skadade. Under lördagen kom beskedet att även pappan hade dött av sina brännskador, enligt flera medier.

Terrorrattacken tros ha genomförts av judiska extremister, uppgav israelisk polis efter händelsen.

Lämnade budskap vid huset

Händelsen räknas till raden av så kallade prislapps-attacker, det vill säga attacker där israeler våldför sig mot palestinier efter missnöje mot den israeliska politiken.

– Attacken misstänks ha nationalistiska motiv, sa Luba Samri, en talesperson för den israeliska polisen, enligt nyhetsbyrån Reuters, efter händelsen.

Enligt bland annat tidningen Haaretz hade förövarna skrivit orden ”hämnd” och ”länge leve Messias” på hebreiska vid platsen.

Uppmanar till hämnd

Terrorattacken ledde till fördömanden världen över. På flera håll i Israel och i de ockuperade områdena utbröt kravaller. Företrädare från den israeliska regeringen har fördömt attacken. Samtidigt har landets regering kritiserats för att inte göra tillräckligt för att stävja våldet, eftersom judiska bosättare tros ligga bakom händelsen.

Företrädare för Hamas, som styr över Gaza och som terrorklassats av bland annat EU och USA, har uppmanat till hämndaktioner. Hossam Badran, talesperson för organisationen, manar till ”öppen konfrontation”. Enligt The Telegraph skriver han så här på Facebook:

– Inget kommer att få stopp på de här mordlystna bosättarattackerna. Vi kan inte vänta tills dess att de kommer till våra byar och våra hem.

Enligt AP har flera judiska extremister förhörts, men hittills finns ingen misstänkt för dådet.