Tusentals springer för att hedra 21-åringen

Foto: PRIVAT
– Vi accepterar inte att man ska behöva vara rädd som tjej när man tränar, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.
NYHETER

En 21-årig kvinna blev mördad i löparspåret.

Nu arrangerar nätverket "Springande tjejer" löprundor över hela landet för att hedra hennes minne.

– Vi accepterar inte att man ska behöva vara rädd som tjej när man tränar, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt, en av initiativtagarna.

Vid klockan 18 i morgon söndag springer deltagarna i Facebook-evenemanget "Spring med kärlek" en valfri sträcka för att hedra den 21-åriga kvinna som hittades död i Upplands Väsby i onsdags kväll.

– Det är så fruktansvärt otäckt och tragiskt för hennes familj och vänner. Vi vill hedra hennes minne, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt, 43.

Hon är en av medlemmarna i nätverket "Springande tjejer", och tog på sig att skapa evenemanget efter en diskussion på Facebook.

– Vi gör också det här för att visa vår rätt att slippa vara rädda. Det borde vara en självklarhet att man inte ska behöva titta sig över axeln när man är ute och tränar.

4 000 människor deltar i evenemanget

Ulrika Säfström Sunnerfelt reagerade starkt på nyheten om den 21-åriga kvinnans död.

– Det kändes verkligen jätteotäckt. Jobbar du heltid och har familj så blir det ofta så att du springer på kvällstid.

– Jag har själv varit rädd ibland när jag varit ute och sprungit. Men vi vill visa att vi inte accepterar att det ska behöva vara så.

På lördagseftermiddagen hade nästan 4 000 människor gått med i Facebook-evenemanget.

– Jag har till och med sett att någon i Kina ska vara med. Det känns jättebra och jag hoppas att de anhöriga känner stödet, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.