Över 50 döda i Kabul – i blodigaste dygnet på flera år

1 av 7
NYHETER

En attackvåg i Kabul dödade i går minst 50 personer – och skadade hundratals.

Det var det dödligaste dygnet i staden på flera år.

– De som trodde att talibanerna försvagats av mulla Omars död var lite överoptimistiska, säger Afghanistanexperten Thomas Ruttig.

Oroligheterna i den afghanska huvudstaden började redan klockan 01 på fredagsmorgonen när en stor lastbilsbomb exploderade utanför en afghansk militärbas. Smällen dödade minst 20 personer och skadade uppemot 250 – trots att det var mitt i natten och färre folk på gatorna än vanligt. Samtliga döda i attacken var civila, uppgav Kabir Amiri, talesman för Kabuls sjukhus, för The Guardian.

Därefter dödade en förklädd talibansk självmordsbombare minst 20 personer och skadade 27 utanför en av landets främsta polisakademier, skriver Al Jazeera.

– Han bar en polisuniform och detonerade sina sprängämnen bland studenter som just kommit tillbaka från en ledighet, sa en polischef enligt Reuters.

Natosoldat dödades

Några timmar senare inträffade ytterligare två explosioner i den afghanska huvudstadens Qasaba-område, som följdes av skottlossningar när rebeller försökte storma en amerikansk militärbas. Åtta civila, två rebeller och en Natosoldat dödades.

Efter attacken på den amerikanska basen cirkulerade amerikanska militärplan över Kabul inpå morgontimmarna.

Zabiullah Mujahed, talibanernas talesman, sa att terrorgruppen var ansvarig för attacken på polisakademin, men ingen har tagit på sig de andra dåden.

Dödligaste dagen på flera år

Det är talibanernas första attentat sedan det i förra veckan blev känt att ledaren mulla Omar dött. Thomas Ruttig på Afghanistananalysnätverket AAN tror att det kan röra sig om ett budskap från terrorgruppen om att man inte är svagare.

– En del människor hoppades att mulla Omars död skulle försätta talibanerna i obalans och eventuellt försvaga dem, säger Ruttig till Reuters, och lägger till:

– Jag tror att det var lite överoptimistiskt.

Fredagen blev de dödligaste 24 timmarna i Kabul sedan december 2011 när en självmordsbombare dödade över 50 personer utanför en moské.

Enligt en ny FN-rapport från i onsdags så är civila våldsoffer i Afghanistan just nu vanligare än det någonsin varit under kriget i landet. Under det första halvåret 2015 har nästan 5 000 civila dött eller skadats.

Natosoldaten är den femte internationella tjänstgörande som dör i Afghanistan i år.