Vilda bränder rasar i Spanien

1 av 13
NYHETER

I Spanien evakueras tusentals från sina bostäder.

Vilda terrängbränder rasar i flera områden i landet efter den varmaste månaden i modern tid.

– Allt verkar tyda på att branden är anlagd, säger Guillermo Fernandez Vara, politisk ledare i den hårt drabbade provinsen Extremadura.

På grund av våldsamma bränder i regionen Extremadura i västra Spanien evakuerades cirka 2500 personer från sina bostäder under fredagen och lördagen.

Branden startade i torsdags och efter en våldsam spridning har elden förstör över 6 500 hektar mark. Hoyos och andra närliggande städer i västra Spanien har hittills varit värst drabbade.

– För familjerna har det varit svårt att inte kunna vara hemma men att rädda liv måste vara vår högsta prioritet, säger provinsens politiske ledare Guillermo Fernandez Vara, enligt nyhetsbyrån AFP.

Branden troligen anlagd

Enligt honom har branden ingen naturlig orsak.

– Allt verkar tyda på att branden är anlagd, säger han.

Eldhärdarna bekämpas av hundratals brandmän och sexton flygplan samt helikoptrar används för att vattenbomba terrängbränderna. Elden uppges vara särskilt svårbekämpad på grund av skiftande vindar, tjock rök och på grund av att området är svårtillgängligt.

– Vinden underblåser flammorna och får elden att sprida sig, vilket har tvingat oss att evakuera Hoyos, säger José López Santana från Röda korset i spansk radio enligt nyhetsbyrån AFP.

Bränder i östra Spanien

Fyra stora bränder härjar även i regionen Murcia i den östra delen av landet. De eldhärdarna uppstod på grund av blixtnedslag.

Bara i år har över 54 000 hektar skogs- och jordbruksmark förstörts på grund av eld i Spanien.

Med en medeltemperatur på 26,5 grader har juli varit den varmaste månaden i Spanien sedan landets mätningar startade 1981. Tyskland och grannlandet Portugal har också drabbats av extremvärme med hög risk för bränder.