Armémord ledde till ilska mot al-Assad

1 av 2
Bashar al-Assad.
NYHETER

Protester har brutit ut i staden Latakia i Syrien efter anklagelser om att president al-Assads släkting mördat en arméofficer.

Staden är ett starkt fäste för presidentfamiljen, och en del bedömare ser protesten som ett tecken på minskat stöd för regimen.

Under lördagen bröt protester ut i Latakia, som ligger vid medelhavskusten, rapporterar bland annat The Telegraph. Orsaken är en incident tidigare i veckan, då Suleiman a-Assad, som är presidentens kusinbarn, tros ha mördat en arméofficer, rapporterar AP.

Översten, som hette Hassan al-Sheikh, ska ha dödats i en dispyt med Suleiman. Enligt vittnesuppgifter blev Suleiman arg på al-Sheikh efter att han stoppat dennes bil.

al-Sheikhs bror, som var med vid incidenten, säger i en radiointervju att Suleiman blev arg för att hans bil blev stoppad.

– Sen riktade han en kalasjnikov mot oss från bilrutan och sköt mot oss, och det var då jag såg att min bror var död.

Vill ha avrättning

Under lördagens protester skanderade demonstranterna att "folket vill att Suleiman ska avrättas", rapporterar The Telegraph, och hänvisar till den regimtrogna medieorganisationen Damascus Now. Händelserna har väckt uppmärksamhet eftersom staden Latakia räknas som ett starkt fäste för presidentfamiljen al-assad. Staden är viktig för alawiterna, den muslimska minoretsgrupp som al-Assad tillhör.

En del bedömare ser därför protesterna som ett tecken på ett minskat stöd för presidentfamiljen, skriver The Telegraph.

Enligt tidningen tros Suleiman ha flytt till Libanon efter incidenten.

Familjens Assads terrorvälde – 40 blodstänkta år

ARTIKELN HANDLAR OM