Väsbyborna sprang för att vinna tillbaka skogen

1 av 7 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Många löpare hade samlats för att ta tillbaka skogen.
NYHETER

Först en tyst minut för den mördade kvinnan i Upplands Väsby.

Sedan sprang löpare från området och andra delar av Stockholm en symbolisk sträcka i Runbyskogen för att hedra kvinnan och hennes anhöriga – och för att ta tillbaka skogen.

På söndagkvällen, nästan exakt samma tid som den mördade 21-åringen valde att ge sig ut på sin löprunda i onsdags, samlades omkring hundra löpare och motionärer i alla åldrar vid motionsspåret i Runbyskogen i Upplands Väsby.

Löprundan är en del av ett landsomfattande initiativ där personer i Facebookgrupp uppmanade människor att springa under kvällen för att hedra den mördade kvinnan.

Först hölls en tyst minut, och sedan sprang eller gick deltagarna samma sträcka som kvinnan sprungit i Runbyskogen.

– Vi vill sprida trygghet här i Väsby genom att springa tillsammans, det känns jätteviktigt. Fantastiskt att så många kom hit, säger arrangören Eric Hedqvist från föreningen Team Pannben.

Många talade om vikten av att inte låta sig skrämmas eller påverkas av det som hänt.

”Vägrar låta mig påverkas”

Orienteraren Amanda Jonasson, 25, springer ofta ensam i spåret. Det kommer hon att fortsätta med.

– Alla som jag stöter på i spåret frågar mig hur jag kan springa ensam här men jag vägrar låta mig påverkas. Det känns hedrande för henne att vi gör det här tillsammans, säger Amanda.

Det fanns också ilska bland löparna. Mordet har gjort att flera kvinnor som tidigare kunnat röra sig i skogen ensamma nu känner sig begränsade.

– Jag blir förbannad. Det här inskränker min rätt att kunna springa själv när jag vill. Det stör mig väldigt mycket, säger Marja Weck Lönn, 43.

Hon och hennes kompisar har kommit från Bromma, Solna och Sundbyberg för att delta i kvällens symboliska löprunda.

– Jag gillar det här engagemanget. Jag har nästan svårt att hålla tårarna tillbaka, men det är av positiva skäl. Vi visar i hela landet att vi inte ger oss, säger Marja Weck Lönn.

”Prata med killar”

Efter en sådan här händelse är det också viktigt att inte lägga någon skuld på kvinnor som rör sig ute om kvällarna, menar Åsa Rauger, 46.

– Det ligger på föräldrar också att inte bara prata med sina döttrar om att de ska akta sig för att bli våldtagna. Föräldrar, skolan, hela samhället måste också prata med killar om vad som är okej, säger hon.

Flera som Aftonbladet pratar med riktar en tanke till kvinnan och hennes anhöriga.

– Det känns bra att hedra henne. Hon sprang här för att det var något som hon tyckte om och det känns bra att kunna fortsätta med det här i kväll. Vi tänker på hennes anhöriga, säger Ann Jansson.