Mystiskt svärd förbryllar experterna

1 av 2 | Foto: BRITISH MUSEUM
Svärdet är 800 år gammalt.
NYHETER

Det mystiska svärdet förbryllar experterna på British library i London.

Nu ber de om hjälp att lösa gåtan om den 800 år gamla inskriptionen.

Det påminner om något från en Dan Brown-roman.

I en utställning i British Library, ett av världens största vetenskapliga bibliotek, finns ett 800 år gammalt svärd som gäckar experterna.

Svärdet visar inskriptionen: ”+NDXOXCHWDRGHDXORVI+”. I ett blogginlägg ber man nu allmänheten om hjälp att dechiffrera inskriptionen. Den tros vara av religiös betydelse och man har inte kunnat slå fast vad det rör sig om för språk.

Hittades 1825

Utöver den mystiska inskriptionen har svärdet – som hittades 1825 i Withamfloden i brittiska Lincolnshire – en rad andra egenskaper: det väger 1,2 kilo, är knappt en meter långt och skulle lätt kunna klyva en människas skalle itu, skriver British Library.

En av dem som kontaktat biblioteket är Marc van Hasselt från Utrechts universitet i Nederländerna.

Han uppger att svärd med inskriptioner var på tapeten i Europa under 1200-talet. Ett dussintal av dessa modesvärd har hittats i Europa, bland annat i Sverige, skriver han i ett brev till biblioteket. 

”Kan närma oss en lösning på mysteriet”

Enligt van Hasselt är det troligast att inskriptionen är på latin och att de inledande bokstäverna ND står för nostrum dominus, som på svenska betyder ”vår herre”. Hans gissning är att de tre efterföljande tecknen, XOX, symboliserar treenigheten.

”Genom att lägga samman pusselbitarna från hela Europa kan vi kanske närma oss en lösning på mysteriet. Även om vi inte kan dechiffrera inskriptionerna fullständigt är det möjligt att de hjälper oss en bit på vägen att förstå våra anfäder”, skriver Marc van Hasselt enligt British Library.

ARTIKELN HANDLAR OM