Skottlossning mot USA:s konsulat i Istanbul

1 av 2
NYHETER

En rad attacker skakar Turkiet.

Under morgonen öppnande två gärningsmän eld mot USA:s generalkonsulat i Istanbul.

Samtidigt har många människor skadats och dödats i olika attentat, rapporterar BBC.

Skottlossningen mot USA:s konsulat i Istanbul skedde bara timmar efter en sprängladdning detonerade nära en polisstation.

”Vi arbetar med turkiska myndigheter för att undersöka incidenten. Generalkonsulatet kommer hålla stängt för allmänheten i nuläget,” skriver USA:s konsulat i ett uttalande.

Polisen har gripit en kvinna som misstänks för inblandning i skottlossningen, rapporterar Sky News. Efter attacken ska kvinnan ha gömt sig i en byggnad i närheten. Hon uppges vara skadad.

Polisen är på jakt efter ytterligare en misstänkt gärningsman.

Fyra döda

Fyra poliser dödades i ett sprängattentat i provinsen Sirnak, nära gränsen till Syrien och Irak, enligt AFP. Attentatet inträffade vid 11-tiden, svensk tid.

I en separat attack dödades en soldat och sju andra skadades när en militärhelikopter besköts av kurdiska separatister, skriver RTE News.

Sprängdåd

Ytterligare ett sprängdåd inträffade i området Sultanbeyli natten mot måndag.

I samband med explosionen skadades sju civila och tre poliser.

Efter sprängningen samlades människor utanför stationen och skanderade slagord mot den kurdiska PKK-gerillan, som Turkiet under sommaren på nytt ökat sina militära operationer mot.

Två militanta anhängare dog i sammandrabbningar med polis, rapporter Sky News.

Ingen har i nuläget tagit på sig ansvar för attentatet. Och det är oklart om attackerna har någon koppling till varandra.

Risk för terrorattentat

Svenska utrikesdepartementet, UD, skriver på sin hemsida att risken för terrorattentat har ökat den senaste tiden. Svenskar som befinner sig i landet rekommenderas att följa händelseutvecklingen noggrannt.

ARTIKELN HANDLAR OM