Kapten tänkte flyga med 0,68 promille i blodet

Foto: LÄSARBILD
NYHETER

Flygkapten blåste 0,68 promille och styrman 1,44 strax innan de skulle lyfta från norska Gardemoen.

Nu har de erkänt att de drack alkohol med kabinpersonalen mindre än åtta timmar före flygningen.

– Men utöver det ger de väldigt skilda förklaringar, säger åklagaren Karlsen Aas.

Air Baltic-planet skulle lyfta från flygplatsen i Oslo 05.45 på lördagsmorgonen mot Chania på Kreta. Men när flygpersonalen anlände var de rejält berusade.

– Vi fick ett meddelande om en misstanke om promille som gjorde att vi valde att göra en kontroll, sa operationsledaren Torleif Skovereng vid Romerike polisdistrikt till VG då.

Och efter att de blåst stoppades besättningen eftersom fyra av fem i personalen hade mer alkohol i blodet än de tillåtna 0,2 promille.

”Berusade när de gick ombord”

Under måndagen hölls häktningsförhandlingar mot kaptenen, styrmannen och två flygvärdinnor, skriver norska Verdens Gang.

Då framkom att den 50-årige flygkaptenens utandningsprov visade en promillehalt på 0,68 procent.

Av de övriga tre besättningsmedlemmarna som ertappades blåste den 38-årige styrmannen 1,44 promille och två kabinanställda 1,04 respektive 1,84 promille.

Alkoholen ska de ha druckit dagen innan de stoppades av polis.

– De har erkänt att de har druckit tillsammans under dagen och in på kvällen, men utöver det så har de vitt skilda berättelser, säger åklagare Karlsen Aas till VG.

Kaptenens advokat säger att han inte vet exakt hur nära inpå avgången de druckit alkohol.

– De drack med mindre än  åtta timmar innan avgång, vilket är vad som är tillåtet enligt lagen. De var ju berusade när de gick på flyget, säger advokat Jørund Lægland till VG.

Värdena kan vara högre

Senare tagna blodprover visar att två besättningsmedlemmar hade 0,4 promille, en av flygvärdinnorna 0,8 och andrepiloten 1,2, skriver TT. Åklagaren Camilla Ek Sørensen understryker enligt nyhetsbyrån NTB att en stor säkerhetsmarginal då är inlagd, vilket innebär att värdena i verkligheten kan vara högre.

Kaptenen och styrmannen häktades båda i två veckor, de har båda överklagat beslutet.

Enligt VG har åklagaren yrkat på att häkta dem då de är lettiska medborgare och att de därför anser att det finns en risk att de lämnar Norge och inte återvänder för att avtjäna eventuella fängelsestraff.

Kaptenen uttalade sig själv kort om händelsen under förhandlingarna:

– Det var ett felsteg som ödelägger min familjs framtid, säger 50-åringen enligt VG.