91-åring smugglade kokain i tvål

1 av 3
NYHETER

Kan det här vara världens äldsta knarksmugglare?

En 91-årig man har åtalats misstänkt för att ha smugglat kokain i tvål.

Nu riskerar han livstids fängelse.

91-åriga Victor Twartz bor i Sydney i Australien och han åkte fast på flygplatsen i hemlandet när han flög från New Dehli i juli, skriver nyhetsbyrån AP. Sammanlagt ska mannen ha tagit in 4,5 kilogram kokain i landet.

Det var när gränsbevakningen sökte igenom mannens bagage som man hittade 27 tvålar, som testades positivt för kokain.

Under tisdagen, lokal tid, var Twartz i rätten i Sydney. I New Dehli hade han träffat människor han lärt känna på internet, berättade han för australiska medier. När han skulle gå på planet tillbaka till Australien fick han en väska med presenter. Han säger sig inte veta om att de 27 tvålarna innehöll kokain.

Omedvetna knarkkurirer

Polisen har inte gjort något uttalande om mannen var medveten om vad som gömde sig i tvålarna eller inte. Australiska gränsbevakningen och polisen ser fallet som en tydlig markering för vad som kan hända.

– Människor kan räkna med att straffas om de medvetet tar droger in i Australien. Men det gäller även om det sker på grund av slarv eller om man avsiktligt blundar för narkotika i bagaget, säger Wayne Buchhorn, chef för den federala polisen i Australien, i ett uttalande.

Maxstraffet för att smuggla narkotika till Australien är livstids fängelse. 91-åringen släpptes mot borgen på tisdagen och rättegången är i oktober.