”Herr och fru terror”: Åk inte till Syrien – slå till på hemmaplan

1 av 6
Junaid Hussain,
NYHETER

IS-rekryterarna Sally Jones, 45, och Junaid Hussain, 21, kallas ”Herr och fru terror”. Hon tidigare gitarrist i ett punkband och han datorhackare.

Nu avslöjar Sky News hur de uppmanar radikaliserade britter att inte åka till Syrien – för att i stället slå till på hemmaplan.

Brittiska Sky News har under en längre tid varit i kontakt med IS-rekryterarna Sally Jones, 45, och Junaid Hussain, 21. Kontakten har skett på nätet och Skys reporter har utgett sig för att vara flera brittiska ungdomar som vill gå med i den islamistiska terrororganisationen.

Nu avslöjar de IS nya taktik.

Bilda terrorceller hemma

”Herr och fru terror” uppmanar dem att inte åka till Syrien för att gå med i IS. I stället vill de övertyga Sky News reporter om att bilda egna terrorceller i Storbritannien och genomföra attacker på hemmaplan.

Under deras nätsamtal försöker Sally Jones övertyga den påhittade 18-åriga flickan om att agera på brittiska mark och ställer även frågan om vad hon vill utföra för dåd.

Om ”flickan” vill halshugga någon eller utföra en bombattack, uppger Sky News.

Som Bostonbomben

Jones skickar också detaljerade manualer för hur det går till att bygga en tryckkokarbomb, som den som Bostonbombarna detonerade vid målgången av maratonloppet på den amerikansk östkusten våren 2013.

För att övertyga dem om att utföra terrordåd har ”Fru Terror” också berättat att de inte är ensamma om att planera attacker på brittisk mark. I konversationerna med Sky News reporter har Sally Jones berättat att en potentiell terrorist förberedde sig i Skottland och att två personer redan försökt – men misslyckats – med sina bombdåd, enligt Sky News.

Planer redan i helgen

Polisens anti-terrorenhet har fått informationen som Sky News har tagit fram men vill inte kommentera den.

Enligt Daily Mail ska det bland annat ha planerats attacker redan till helgen och att fyra eller fem personer som tränats i Syrien ska finnas i Storbritannien. Målet för attackerna på lördag ska ha varit firandet av minnesdagen av segern över Japan i andra världskriget.

Då ska bland annat drottningen Elizabeth II, prins Charles och premiärminister David Cameron delta samtidigt som tusentals människor väntas samlas i området kring Westminster Abbey, enligt Daily Mail.

Sky News artikel om IS nya taktik publicerades under tisdagen och fram till dess har samtalen om att genomföra ett bombdåd fortsatt med Sally Jones, 45, och Junaid Hussain, 21. Sally Jones sista meddelande enligt Sky News:

”Gör det”.