Polis slog flyktingar med batong efter tumult

1 av 11 | Foto: ANGELOS TZORTZINIS/AFP
En civilklädd polisman slår mot en flykting med en batong i samband med registreringen av nyanlända på fotbollsstadium på Kos, Grekland.
NYHETER

Allt fler på flykt kommer till turistön Kos och för grekiska myndigheter blir situationen allt tuffare.

På tisdagen drabbade polis och flyktingar samman under en registrering.

– Vi vill bara lämna den här ön, säger Laith Saleh till AP.

På tisdagen uppstod tumult mellan polis och flyktingar när flera tusen flyktingar desperat försökte bli registrerade på grekiska ön Kos, rapporterar internationella medier.

Polisen sprejade med pulversläckare och slogs med batonger för att skingra folkmassan, skriver AP. Hundratals flyktingar flydde för sitt liv.

Varje dag kommer hundratals människor på flykt till Kos. De flesta kommer från Syrien och Afghanistan och anländer med båt från Turkiet.

Långsam registering

På den lilla grekiska turistön blir situationen bli allt mer svår att hantera.

Många sover på gatorna och i parker och är desperata efter hjälp. De vill bli registrerade för att få tillfälliga resedokument. Först när de officiellt fått flyktingstatus kan de fortsätta sin resa norrut i hopp om att få asyl i norra Europa.

Kos är dåligt utrustade för att hantera vågen av nyanlända och registeringen går för långsamt.

– Vi vill bara lämna den här ön, och de förstår inte det, säger Laith Saleh från Aleppo, som flytt sitt hemland efter att ha slagits mot syriska armén och IS.

Hundratusentals sen årsskiftet

Under måndagen räddades 329 migranter ur havet runt öarna Lesbos och Kos uppger grekiska kustbevakningen. Över 125 000 personer har stigit i land på ön sedan januari.

Saleh har flytt från slagfälten i Aleppo och Kobane i Syrien. Han har granatsplitter i ansiktet, skriver AP. Under måndagen väntade han i över nio timmar för att bli registrerad.

– Tidigare var det fyra personer som hade hand om registreringen, idag var det bara en, säger han uppgivet till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM