Ikea öppnar igen – polisen bevakar varuhuset

1 av 24
NYHETER

Västerås. I dag öppnade Ikea i Västerås igen efter att ha hållit stängt sedan knivattacken inträffade i måndags.

– Det känns viktigt att komma tillbaka till en så normal vardag som möjligt, säger varuhuschefen Mattias Johansson.

En och annan person går stillsamt runt och shoppar inne i Erikslunds varuhus i Västerås. Det är som om inget hade inträffat.

Men så är inte fallet.

Utanför svajar den svenska flaggan på halv stång.

Vid en sorgeplats i varuhuset ligger blommor och en bok. Många har skrivit: ”Vila i frid” och ”Våra tankar går ut till de drabbade”.

– Det är så ofattbart och onödigt det som har hänt. Jag trodde inte att något så hemskt skulle kunna inträffa i Västerås, säger en kvinna som stannat till vid platsen.

Polis och en krisgrupp är också på plats utanför och runt om i shoppingcentret. Men i övrigt håller varuhuset på att återgå till en så normal vardag som möjligt.

– Det kändes som ett rätt och viktigt beslut att öppna igen. Det finns självklart ett säkerhetsarbete på plats, men jag fokuserar på att lyfta blicken och ge mitt stöd till mina medarbetare, säger varuhuschefen Mattias Johansson.

”Djupt tragisk händelse”

Polisen kommer vara på plats till söndag för att skapa en trygghet, men också finnas till om någon vill lämna vittnesuppgifter.

– Vi kommer röra oss i köpcentret och skapa en känsla av trygghet, säger Rolf Söderberg, vid polisen i Västmanland.

Han säger att det inte finns någon hotbild mot varuhuset.

– Det är en djupt tragisk händelse som skapat oroskänslor i många människor. Det är därför det är viktigt att vi finns på plats, säger Söderberg.

Många berörda

Under gårdagen samlades personal på Ikea för att tillsammans  prata om den inträffade knivattacken. Mattias Johansson säger att de kommer jobba vidare med den berörda personalen som var på plats i måndags.

– Krisarbetet går in i en annan fas nu. Sakta men säkert ska vi komma tillbaka till en vardag.

Samtidigt säger Mattias Johansson att man måste respektera att alla har olika upplevelser av det inträffade, och att det tar olika tid att gå vidare.

– Det är också många som inte har varit på plats när det inträffade. Men som är väldigt berörda.

Stort stöd

Mattias Johansson säger att de har fått ett stort stöd från hela Erikslunds varuhus och från olika håll runt om i landet.

– Vi har haft en fantastisk support.

Under tisdagen togs även beslutet att ta bort knivar från varuhuset.

– Det handlar om en enda sak. Det är ren och skär omtanke och hänsyn till mina kollegor.