Oväntad outsider skrämmer slag på politiska etablissemanget

Foto: AP
Jeremy Corbyn kastades in i Labours partiledarprocess i sista sekunden. Inte för att parlamentarikerna som röstade på honom vill se honom vinna – utan för debatten.
NYHETER

De brittiska socialdemokraterna, Labour, ligger i spillror efter katastrofvalet i maj.

När man nu ska välja ny partiledare har en mycket oväntad kandidat seglat upp som favorit - den kontroversiella vänsterprofilen Jeremy Corbyn.

– Det känns sensationellt att han ens är i närheten av att vinna, säger den brittiskfödde statsvetaren Nicholas Aylott vid Södertörns högskola.

Efter parlamentsvalet i Storbritannien i maj stod det klart att premiärminister David Cameron och hans konservativa parti gjort succé. De kunde regera vidare och denna gång med egen majoritet.

Samtidigt kraschade socialdemokratiska Labour fullständigt och gjorde ett av sina sämsta val någonsin. Resultatet var oväntat då de brittiska opinionsmätningarna spått att valet skulle bli mycket jämnt. Labour tappade röster på alla fronter. Mest till till nationalister i Skottland men även till högerpopulistiska UKIP och de konservativa i England. 

Labourledaren Ed Miliband avgick direkt och ett chockat parti fick genast inleda arbetet med att hitta hans efterträdare. För första gången någonsin är det enbart Labours medlemmar samt "registrerade anhängare" som ska avgöra vem av de fyra kandidaterna som valts ut av partigruppen i parlamentet som ska ta över. Tidigare har både parlamentsgruppen, medlemmarna och facken fått säga sitt.

Mikael Sundström är statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik. Han menar att valet av ny ledare är extremt viktigt för Labour.

– Partiledaren är mer än i Sverige en ledare som kan flytta den politiska inriktningen. Valet är därför sannolikt det viktigaste som händer för Labour innan nästa val, säger han.

Oväntad outsider kan vinna

Den 12 september ska resultatet av omröstningen presenteras och nya mätningar visar att den kontroversiella outsidern och vänsterprofilen Jeremy Corbyn leder stort. Det har chockat hela det politiska etablissemanget i Storbritannien.

Corbyn, 66, har sin bakgrund inom fackförenings- och fredsrörelsen och har suttit i det brittiska parlamentet sedan 1983. Han är vegetarian, nykterist och kör inte bil. Han kallar sig socialist och vill se en tydlig vänsteragenda där han vänder sig kraftigt emot den åtstramningspolitik som präglat både Storbritannien och EU. Han vill återförstagliga järnvägen och höja skatterna för de rikaste.

Men Corbyn vill dessutom lämna Nato och ses som en EU-skeptiker. Han är kontroversiell på flera plan då han både hyllat Venezuelas förre president Hugo Chavez och kallat företrädare för terrorstämplade Hamas för sina "vänner".

Hans tydliga vänsterprofil och hans framgångar har skrämt slag på det politiska etablissemanget på de brittiska öarna. Flera Labourprofiler, inklusive den gamla premiärministern Tony Blair, har öppet signalerat att valet 2020 redan är förlorat om Corbyn väljs.

Står långt till vänster

Statsvetaren Nicholas Aylott vid Södertörn högskola säger att Corbyn ansågs stå väldigt långt till vänster inom Labour redan innan partiet bytte bana till "New Labour" under Tony Blair på 1990-talet.

– Det känns sensationellt och otroligt att han är ens i närheten av en topposition. Någonting har hänt i partiet under Ed Milibands tid som partiledare men kanske särskilt efter valförlusten. Partiets karaktär har förändrats mycket under kort tid men vad som framkallat det är inte riktigt klart, säger han.

Corbyns har fått stöd av flera brittiska fackföreningar, men även lyckats entusiasmera vänstersympatisörer i hela landet.

– Och han har gjort det på ett sätt som varit väldigt svårt att förutse, säger Nicholas Aylott.

Han tror att det är i praktiken omöjligt för Labour att vinna nästa val om Corbyn väljs till ny ledare.

– Om det finns någon slutsats som dragits om varför Labour gjorde ett så dåligt val är det att partiet saknade trovärdighet i att kunna lova ekonomisk stabilitet. Ett Labour under Corbyn skulle förmodligen göra det nästan omöjligt för partiet att återta den ekonomiska trovärdigheten som Blair jobbade så hårt för att etablera.

"Kan inte vinna val med honom"

Mikael Sundström vid Lunds universitet är inne på samma spår.

– Labour kan sannolikt inte vinna nästa val med honom vid rodret utan det blir en längre resa i politikens utmarker för partiet.

Enligt Sundström finns det flera anledningar till vänsterprofilens oväntade framfart.

– En anledning är själva valsystemet i Storbritannien. De som blir kvar i parlamentet efter en stor valförlust sitter i mycket säkra, och alltså vänsterinriktade valkretsar, och lutningen i parlamentet blir därför påtagligt lutande åt vänster för Labour.

Men, menar han, Corbyn har också fått många unga väljares stöd.

– Han gör det med sin rättframma retorik och sin outsider-framtoning, som någon som inte är en del av det tidigare etablissemanget.

FAKTA

De andra som slåss om makten i Labour

Statsvetaren Nicholas Ayott beskriver de tre andra kandidaterna som kan bli nya Labour-ledare:

Andy Burnham, 45, tidigare haft flera ministerposter och var del av Ed Milibands "skuggkabinett":

"Han har försökt att profilera sig som mjukvänster. Han hoppas förmodligen att dra en del väljare från de som nu stödjer Corbyn. Men han har ett rykte om sig att vara lite opportunistisk, lite för beredd att ändra budskapet efter omständigheterna."

Yvette Cooper, 46, tidigare haft flera ministerposter och del av Ed Milibands "skuggkabinett":

"Hon är stabil, erfaren och duktig. Det kan vara en fördel att hon är kvinna. Men hon ses som lite tråkig och lite oinspirerande."

Liz Kendall, 44, del av Ed Milibands "skuggkabinett":

"Hon var okänd innan valet och partiet är uppenbarligen inte benägen att satsa på en högerfigur som henne som partiledare just nu. Hon kan vi uppenbarligen räkna bort."

Så väljs den nya ledaren:

Efter en översyn av valsystemet görs årets val enbart av partimedlemmar och "registrerade anhängare". Det innebär att i stort sett vem som helst kan delta, eftersom man kan bli "anhängare" genom att anmäla sig på partiets webbplats och bidra med tre pund (40 kronor).

Röstande måste vara anmälda senast denna vecka, under onsdagen den 12 augusti. Valet pågår därefter till den 10 september, och resultatet offentliggörs lördagen den 12 september.

Källa: TT