Första amerikanska flygbomberna mot IS

1 av 7
NYHETER

Nyligen bildade USA och Turkiet en pakt för att krossa Islamiska staten.

Under onsdagen bombade F-16-plan mot IS-mål i Syrien.

Det är första amerikanska attackerna från turkiska flygbasen Incirlik.

För några veckor sedan blev det klart att USA får använda flygbasen Incirlik i östra Turkiet för att bekämpa Islamiska statens framfart i Syrien.

Och på onsdagen attackerade amerikanska plan för första gången, bekräftar amerikanska försvarsdepartementet Pentagon enligt internationella medier.

Det är bemannade stridsflygplan av modellen F-16 som har flygbombat IS-styrkor i Syrien.

Planen övervakar

Pentagon vill inte säga hur många plan som användes i attacken. Förutom vapen ska planen vara utrustade med övervaknings- och spaningsutrustning, vilket gör att USA kan samla in information.

Syriska arméns flygvapen är ett hot mot amerikanerna och därför jobbar man med att organisera sina sök- och räddningsstyrkor i regionen, uppger en försvarskälla enligt AP.

Även om IS i Syrien uppges vara huvudsakliga målet kan F-16-planen eventuellt användas för att bomba mål i Irak, säger en anonym försvarskälla skriver nyhetsbyrån.

Förkortar flygtider

Tidigare under augusti har amerikanska drönare utgått från basen. USA har länge varit intresserade av att få tillgång till Incirlik eftersom det förkortar flygtiden rejält från baserna i Irak och från hangarfartyg i Persiska viken, skriver CNN. Amerikanerna har även flera plan på basen Aviano i Italien.

Därför är det en stor vinst för USA att president Obama och Turkiets president Erdogan kom överens i slutet av juli.

Sedan dess uppges Turkiet ha flygbombat i Syrien. Landet har kritiserats för att kurdiska PKK är det egentliga målet med attackerna. Enligt en källa på turkiska utrikesdepartementet ska USA ha bett Turkiet att vänta med anfallen mot IS så att länderna kan samordna anfallen.