Väntat namn på göteborgarnas nya utomhuspool

”Genial rent ordvitsigt”

1 av 2
Pöl Harbour vid Frihamnen i Göteborg. Faksimil SVT.
NYHETER

Namnet "Allmänna badet" blev kortvarigt på den nya utomhuspoolen vid Frihamnen i Göteborg. Nu har ett nytt namn tagits fram med hjälp av en omröstning.

När Göteborg fick en kommunägd bastu vid Frihamnen i vintras var ingen förvånad över namnförslaget som vann omröstningen: "Svettekörka".

Nu när en utomhuspool invigts i hamnen intill bastun var det dags igen.

Det blev dock varken "Blöta Älvsbadet", "Dopp i grytan", "Gå å b-Ada" eller "Plaskekörka" som vann. Poolen kommer i stället att få namnet "Pöl Harbour".

– Det var ganska väntat. Personligen tycker jag att den är mest genial rent ordvitsigt, säger SVT-reportern Henrik Kruusval, som initierade omröstningen, till SVT:s Västnytt.

"Fått mejl om det olämpliga"

Det har dock redan kommit in kritik mot blinkningen till Pearl Harbor, den amerikanska marinbasen som attackerades av Japan 1941 då 2 402 personer dödades. Kruusval tror dock inte att besökarna kommer att tänka på det.

– Sen har jag fått mejl med om det olämpliga i kopplingen till bombanfall, men jag tror att humorn står över det. Folk kommer inte göra den kopplingen, utan tänka "Vad roligt att pöl låter nästan som pearl", säger han till SVT:s Västnytt.

Vann över "Glennesarets sjö"

"Pöl Harbour" vann omröstningen före tvåan "Inälvsbadet", trean "Kallhalla" och fyran "Glennesarets sjö".

Nu kan man alltså ta ett dopp i Pöl Harbour efter att man bastat i Svettekörka.