Brandmännen räddade hästen

1 av 2 | Foto: Mikael Berglund
NYHETER

Hästen Sammy ramlade ner i en bäck och sjönk allt djupare.

Tio brandmän skickades dit och räddade Sammy från att drunkna.

– Jag är glad att det gick så bra. Nu är han inne och äter, är nytvättad och mår bra, säger ägaren Jessica Bergstedt.

Jessica Bergstedt, 45, fick se sin häst Sammy glida rätt ner i en bäck i Tjörn. Den unga halvblodshästen hade missbedömt bromssträckan och hann inte stanna, så bara sekunder senare låg han fast i leran i bäcken. Sammy kunde inte själv ta sig upp.

– Ju mer han försökte komma loss, desto mer satt han fast och han satt fast jättemycket, säger ägaren.

Var skräckslagen

Räddningstjänsten larmades till platsen vid 10.30 och de var snabbt där. En styrka på tio brandmän, några personer från ridklubben och ägaren Jessica Bergstedt hjälptes åt för att få upp hästen. Och Sammy var skräckslagen.

– Det enda jag kunde göra var att se till att han inte lägger huvudet under ytan. Så jag stod där och lugnade honom genom att prata och gav honom hästmat, säger Jessica Bergstedt.

Tillsammans fick brandmännen lägga slang under hästen och försöka dra upp honom helt med egen kraft. Enligt brandmannen Andreas Kjälldahl, som var på platsen, så var hästen rätt lugn när de började kämpa för att få upp honom.

– Vi var ju många händer och fötter som kunde hjälpas åt så det gick bra, säger han.

”Mår bra nu”

Efter ungefär 40 minuter svettigt och smutsigt arbete fick de upp hästen. Enligt Jessica Bergstedt ”gjorde de ett helt otroligt och professionellt arbete”. Sammy var efter händelsen trött och smutsig – men helt oskadd.

– Jag är glad att det gick så bra. Nu är han inne och äter, är nytvättad och mår bra, säger Jessica Bergstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM