Yxrån mot guldbutik – polisjakt på rånare

1 av 5 | Foto: P-O SÄNNÅS
NYHETER

Maskerade rånare beväpnade med yxa och kniv slog till mot en guldsmedsbutik i Norrtälje på fredagsförmiddagen.

Efter rånet tände de eld på flyktbilen – i ett garage nära ett flerfamiljshus.

– När jag tittar ut slår lågorna upp bara meter från oss, säger Cathrine Gustafsson som bor i huset.

Guldrånet inträffade på Posthusgatan i Norrtälje strax efter klockan 10 på fredagen.

– Tre personer gick in i butiken och en stannade kvar utanför, säger Christer Sandström, presstalesman för polisen i Norrtälje.

Ett vittne hörde först rånarna krossa glasmontrarna inne i butiken. Han såg rånare och flyktbilen, en mörkblå Audi kombi, som parkerats på gatan.

– Jag såg en rånare som stod utanför bilen, svartklädd med så kallad rånarluva, och ytterligare en som kom ut från butiken. Jag ringde polisen, säger vittnet till Aftonbladet.

Hördes smällar

Efter att rånarna i hög hastighet kört iväg i riktning mot hamnen skyndade han in i den sönderslagna butiken.

– Jag sprang över och kollade hur det var med han som jobbade i butiken. Han var tvärchockad.

Enligt ett annat vittne var det totalt fyra rånare.

– Det small här ute på gatan. Då tittade jag ut och såg fyra svartklädda män med rånarluvor på gatan utanför. De kom ut från butiken och hade en stor säck med sig. De hoppade in i bilen och drog härifrån, säger vittnet till Norrtelje tidning.

"Skrek från däcken"

Rånet ledde till ett massivt polispådrag. Kort efteråt började en garagelänga att brinna intill ett flerfamiljshus på Flygaregatan, drygt två kilometer från guldbutiken.

– Jag vaknade vid tiotiden av att jag hörde en bil komma i en fruktansvärd fart, det bara skrek ifrån däcken, säger en boende till Aftonbladet.

Han gick ut för att rasta hundarna och upptäckte då att det brann. Reaktionen var att ringa på hos grannarna för att varna dem.

– Det brann i garagelängan och att det spred sig med en sjujäkla fart, säger han.

Nära sätta eld på huset

Räddningstjänsten ryckte ut och släckte branden, men garagelängan blev totalförstörd. Tre bilar, inklusive flyktbilen, ska ha brunnit upp och flera bilar blev skadade. Branden var nära att sprida sig.

– Det var ganska nära. Framför allt var det ytterligare en garagelänga som bara låg ett par meter bort, brandkåren fick jobba hårt för att det inte skulle sprida sig. Det är hänsynslöst, säger Christer Sandström.

Cathrine Gustafsson bor i huset intill garaget. Hon säger att ett fönster har spruckit, att trädet utanför halvt brunnit upp och att deras syrénbuske är borta.

– Jag och min man satt inne i huset och plötsligt ringer det på dörren, en av grannarna ringer på och varnar oss. När jag tittar ut slår lågorna upp bara meter från oss, det är förskräckligt att de kör in bilen i en garagelänga och tänder på, säger Cathrine Gustafsson.

Polisen söker vittnen

En teknisk undersökning är gjord på brottsplatsen, men polisen är förtegna om eventuella fynd.

– Den tekniska undersökningen är genomförd men vad den har gett ska jag låta vara osagt, säger Christer Sandström.

Polisen bekräftar att man hittat flyktbilen i det nedbrunna garaget. Bilen har ännu inte gått att identifiera men en förhoppning är att hitta spår inuti bilen.

– Vi har inte gett upp det, den tas i beslag och ska transporteras bort så att vi kan undersöka den, säger Christer Sandström.

Rånarna misstänks har bytt bil och polisen försöker få tag på personer som sett rånarna.

– Vi är väldigt intresserade om uppgifter från den som har sett bilbytet på Flygaregatan. Eller om man har sett något i samband med att branden startade, säger Eva Nilsson, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt rån. Ingen misstänkt gärningsman är ännu gripen. Uppgifter kan lämnas till polisen på nummer 114 14.