Vändningen: Nu kan militären själv bli misstänkt för brott

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
NYHETER

Efter bara en dag beslutade polisen att lägga ner förundersökningen kring det misstänkta mordförsöket mot en militär i Skara.

Mannen kan nu själv komma att misstänkas för brott, uppger polisen för DN.

Enligt en källa med insyn i utredningen hävdade han att män från terrorgruppen IS hade attackerat honom.

Den försvarsanställde slog i fredags larm till polisen och berättade att han blivit rispad när två män attackerade honom med en kniv i Skara.

Under lördagen lades förundersökningen ner. Polisen misstänker inte att något brott ligger bakom.

Polisen förtegen

Polisen rubricerade till en början det inträffade som mordförsök.

– Vi har jobbat intensivt med ärendet och vidtagit alla åtgärder, inklusive en teknisk utredning. Sammantaget anser vi att inget brott ligger bakom, säger Ulla Brehm vid polisen.

Polisen säger till DN att den försvarsanställde nu själv kan komma att misstänkas för brott. Bilder från övervakningskameror utanför Jula-varuhuset har dessutom bidragit till beslutet att lägga ner utredningen, skriver tidningen.

Ingen utpekad gärningsman

Beslutet att lägga ner förundersökningen fattades under lördagen.

– Vi väntade med att gå ut med uppgiften i media tills de berörda personerna var informerade om vårt beslut, säger Ulla Brehm.

Den påstådda knivskärningen sades ha inträffat utanför varuhuset Jula i Skara. Efter det genomförde polisen en sökinsats vid ett bostadsområde i närheten.

– Det var lite otydligt när vi fick larmet. Efter att vi tagit oss till varuhuset fick vi utöka sökområdet, säger Ulla Brehm.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare sa den försvarsanställde till polisen att de två männen skrek att de var medlemmar i terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Mannen uppges ha hävdat att angriparna försökte hugga honom i magen samtidigt som de skrek att han skulle bli det första dödsoffret för IS i Sverige.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt av polisen, som har varit mycket förtegen om händelsen.

"Vet inte vad som hänt"

Mannen är anställd vid Trängregementet i Skövde. Caroline Karlsson, informationsansvarig vid regementet, säger att mannen fortsatt får krishantering och kamratstöd.

– Vi vet inte vad som hänt. Polisen har inte gett oss någon mer information. Så småningom klarnar det förhoppningsvis, och då kan vi utgå ifrån det, säger hon.

Försvaret meddelar att man kommer att genomföra en egen utredning kring händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM