Brandattentat mot flyktingboende för barn

NYHETER

Polisen misstänker att någon anlagt en brand på ett flyktingboende för ensamkommande barn i Värnamo på fredagskvällen.

– Vi ser givetvis mycket allvarligt på det här, säger polisen.

Larmet om brand på flyktingboendet kom vid 23.00-tiden på fredagen. När räddningstjänst och polisen kom till platsen i Värnamo hade några personer dock redan lyckats släcka branden. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Allmänheten lyckades släcka innan polis och räddningstjänsten kom till platsen så branden hade inte fått något hårt fäste. Den upptäcktes i ett tidigt skede, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på polisen Jönköping.

"Stor sannolikhet att den är anlagd"

– Det är stor sannolikhet att det rör sig om en anlagd brand på fastigheten. Vi har haft teknisk personal där som har säkrat en del spår som jag inte kan kommentera vidare, säger Bo Gunnarsson.

Polisen vill inte gå in på vad som talar för att branden är anlagd.

– Jag kan inte gå in på detaljerna, säger Bo Gunnarsson.

Flyktingboendet är byggt som hem för tio ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 15 till 18 år. Det fanns människor i byggnaden när branden bröt ut.

"Mycket, mycket allvarligt"

– Det är ju mycket, mycket allvarligt om man anlägger en brand där folk bor. Det kan få otroligt förödande konsekvenser. Så det här är ett högst prioriterat ärende som vi givetvis ser mycket allvarligt på, säger Bo Gunnarsson.

Eftersom flera attacker har skett runt om i Sverige kommer polisen att öka skyddet av flyktingboenden, enligt Bo Gunnarsson.

– I och med att det har skett flera sådana här runt om i Sverige så prioriteras ju detta. Man får göra vad man kan med polisens ronderingar. Det går inte att punktmarkera alla boenden men det här är på vår agenda. Alla har instruktioner om att vara vaksamma och alerta och hålla sig synliga i området, säger han.

På fredagskvällen ryckte polisen i en annan del av landet ut till ett asylboende i Arboga och hittade två säckar med brandfarlig vätska. Mannen som erkänt sig skyldig till morden på Ikea bodde på asylboendet.