Över 100 döda efter jätteexplosionen

1 av 7
NYHETER

Nya bränder blossade i dag upp i kinesiska Tianjin.

Nu har antalet döda efter de enorma explosionerna i onsdags ökat till 104, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

En kemikaliebrand i en container inuti en lagerbyggnad ska i onsdags ha orsakat de massiva explosioner som skapade ofattbar förödelse i hamnstaden Tianjin i norra Kina.

Över 700 människor skadades, varav ett 70-tal allvarligt. Nu har dödssiffran stigit till över 100 människor, enligt den statliga nyhetsbyrå Nya Kina. För ett 60-tal skadade är läget fortfarande kritiskt eller allvarligt.

Många saknade

Antalet döda har stigit från fredagens 85, och fler är att vänta då kroppar hittas under rasmassor, bråte och under omkullvälta containrar.

Bilar slungades upp i luften och fönster krossades på byggnader tre kilometer bort, vilket skadade hundratals människor som var hemma i sina lägenheter.

21 av de döda var brandmän som tros ha dödats i två explosioner som var så kraftiga att de syntes på satellitbilder. Dussintals andra brandmän saknas fortfarande av sina anhöriga – trots att de inte finns med på de officiella listorna över saknade, skriver New York Times.

Tidningen skriver också att företaget Rui Hai International Logistics, vars lagerbyggnad exploderade, misstänks ha brutit mot kinesisk lag då de hanterat farliga kemikalier så nära bostäder och arbetarbaracker.

Nya bränder blossar upp

På lördagsmorgonen slog lågor upp igen från explosionsplatsen, som är Kinas största importhamn för bilar. Flera smällar hördes och tjock rök steg mot himlen. Det finns rädsla för att giftig rök och föroreningar från utsläppen av kemikalier ska orsaka fler problem.

Specialister som undersökt explosionsplatsen tror att kemikalier i form av bland annat mycket giftig natriumcyanid kan ha lagrats på platsen, men uppgifterna har på lördagen ännu inte kunnat bekräftas.

Stänger av sociala medier

Efter katastrofen uppstod ryktesspridning på sociala medier. Till exempel delades uppgifter om att giftig gas var på väg mot huvudstaden Peking, att varuhus och marknader plundrats och att alla inom en radie av en kilometer dödats av explosionen.

Det ledde till att Kina stängde ned 360 konton på sociala medier, enligt uppgift för att förhindra ryktena från att skapa panik bland befolkningen. Bland annat ska några kinesiska "stjärnbloggare" ha fått sina konton avstängda efter att ha jämfört explosionen med atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki, enligt Nya Kina.