Putins nya vapen skrämmer Nato

1 av 2
”Borisoglebsk 2” är ett ryskt vapensystem som bland annat kan användas till att slå ut mobiltrafik.
NYHETER

Det nya ryska vapnet slår ut kommunikationen och gör moderna vapensystem obrukbara.

Nu uppges USA och Nato vara oroliga för Putins "supervapen".

– Ryssarna har legat väldigt långt efter, men på vissa områden är man ikapp eller förbi amerikanerna i dag, säger Gunnar Hult vid Försvarshögskolan.

Det är norska Aftenposten som skriver om det ryska supervapnet som uppges ha väckt oro hos den amerikanska militären. Artikeln har även översatts av Svenska Dagbladet.

Flera hundra amerikanska officerare befinner sig i Ukraina för att utbilda ukrainska soldater och har där mött vittnesmål från striderna mot proryska rebeller.

– Inga amerikaner har varit utsatta för ryskt artilleri- eller raketbeskjutning, eller upplevt rysk elektronisk krigföring, störning och kartläggning. Men det har ukrainarna. Vi har lärt oss mycket från dem, säger general Frederick Hodges, USA:s befälhavare i Europa, till Defense News.

Rests frågetecken kring avancerade planet

Nu har flera medier rest frågetecken kring USA:s nya avancerade stridsflyplan F-35, som enligt en läckt Pentagonrapport klarat sig sämre i övningar än väntat.

– Vi leder fortfarande, men ledningen minskar snabbt, sade biträdande försvarsminister Robert Framework tidigare i vinter enligt Aftenposten.

Tidningen uppger också att det amerikanska försvaret har inlett en omfattande analys av elektronisk krigsföring.

"Kan bli väldigt svårt för Nato"

Det ryska vapnet ska enligt uppgift effektivt slå ut gps-system och kommunikation, vilket gör mobiltelefoner och kommando- och kontrollsystem oanvändbara.

– Modern krigsföring bygger helt på digital kommunikation. Kan man störa ut det blir det väldigt svårt för Nato, säger Gunnar Hult, professor i militärteknik vid Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

Exakt vilken typ av vapen som ryssarna har är inte känt. Men enligt Gunnar Hult rör det sig förmodligen om en samling fordon som med riktad utrustning slår ut systemen genom att rikta en stor mängd energi mot dem.

Ett exempel på ett sådant vapensystem – ”Borisoglebsk 2” – har tagits i bruk av den ryska militären under de senaste åren, uppger Aftenposten.

"Minst lika bra eller till och med bättre"

Gunnar Hult tror visserligen att USA har ett hemligt gps-liknande system som tål störningar mycket bättre. Men att Ryssland har närmat sig amerikanerna står helt klart.

– USA är fortfarande ledande men avståndet har minskat. På vissa områden är ryssarna lika bra eller till och med bättre, säger han.

Vilka områden är det?

– Framför allt har ryssarna satsat mycket på signalbehandling och signalteknik. Där är man nu minst lika bra.

Vad innebär det för maktbalansen mellan USA och Ryssland?

– Att Nato får en mycket tuffare uppgift om det skulle bli skarpt läge. Samtidigt kan det vara lite propaganda från Putin att säga att man har ett nytt supervapen, säger Gunnar Hult.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato

USA

Ryssland

Vapen