Björklund utmanas på partiledarposten

Foto: LOTTE FERNVALL
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.
NYHETER

Folkpartiets partiledare utmanas av förra EU-ministern Birgitta Ohlsson.

Västerbottens partidistrikt är det första distriktet som har nominerat Ohlsson istället för Jan Björklund till posten som partiledare:

– Hon är en frisk fläkt, en nytänkare.

Västerbottens partidistrikt är först ut i Sverige med att nominera före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson som ny partiledare i Folkpartiet.

Västerbotten var först

Den 20 augusti är sista nomineringsdagen och hittills har nuvarande partiledaren Jan Björklund varit ohotad, även i tunga partidistrikt som Skåne och Göteborg. Alla utom Västerbotten har nominerat honom som kandidat, enligt TT.

– Det fanns en ganska stark majoritet i styrelsen för Birgitta Ohlsson. Det är ingen misstroendeförklaring mot Björklund, han var den andra kandidaten som vi valde mellan, men Birgitta hade störst stöd, säger Cecilia Festin-Stenlund, vice ordförande i länsförbundet Västerbotten.

Birgitta Ohlsson står för förnyelse, menar Cecilia Festin-Stenlund.

"En frisk fläkt"

– Hon är en frisk fläkt, en nytänkare. Resonemanget var att om man ska tänka på förnyelse så måste man också tänka nya namn och Birgitta Ohlsson är ett namn som valberedningen måste överväga och tillfråga.

Birgitta Ohlsson fick fler personkryss än Jan Björklund på partiets Stockholmslista i riksdagsvalet och har tidigare pekats ut som en utmanare till Björklund. Hon har dock legat lågt och inte sagt om hon är intresserad eller inte.

Aftonbladet har sökt Birgitta Ohlsson.