Forskare varnar för våg av attentat

Uppmanar polisen
till extra vaksamhet

NYHETER

Den hätska debatten på nätet riskerar att utlösa en attentatsvåg, varnar historikern Heléne Lööw.

— När det eldas på ordentligt finns det alltid människor som brukar omsätta det här i praktiken, säger hon till TT.

Säckar med brandfarlig vätska hittades utanför det asylboende, där 36-åringen som misstänks för dubbelmordet på Ikea bodde. Och i Värnamo misstänks en eller flera personer ha anlagt en brand på ett flyktingboende för ensamkommande barn.

Forskaren Heléne Lööw, docent i historia, har kartlagt de många attackerna mot flyktingförläggningar i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Nu varnar hon för en ny attentatsvåg.

— Polisen måste hålla ett öga på det här så att det inte drar i väg. De här attackerna drar med sig andra personer. De blir inspirerade och sedan rullar det på, säger hon till TT.

Hätskt på nätet

Den hätska debatten på nätet kan ligga bakom. När tillräckligt mycket hat sprids får några personer för sig att utföra det som de tycker att ”alla andra” pratar om, enligt Lööw.

Men attentatsförsök, som det mot asylboendet i Arboga, är fortfarande något mycket ovanligt, enligt Migrationsverket.

Presschefen Fredrik Bengtsson skriver på myndighetens hemsida: ”Vi upplever inte att det är en hotfull stämning mot asylboenden. Den här typen av händelser är extremt ovanliga. Vi har ett nära och mycket bra samarbete med Polisen i frågan och känner fullt förtroende för att de vidtar de åtgärder som eventuellt anses nödvändiga.”

Rasism har inte ökat

Rasismen i samhället har heller inte ökat, enligt Mikael Hjerm, professor i sociologi i Umeå, som forskar om främlingsfientlighet och nationalism.

— Vi får lätt känslan av att det ökar, men studier visar att så inte är fallet. SD och andra radikala högerpartier i Europa har varit duktiga på att få röster, men faktum är att väljarna som röstar på dem redan är främlingsfientliga. De har bara inte haft något politiskt val tidigare. Likadant kan det vara med attentat. Bara för att några människor bestämmer sig för att göra sådana saker så innebär det inte att främlingsfientligheten har ökat i stort, säger han.