'”Splittrat och en fråga saknas”

Lena Mellin om Stefan Löfvens sommartal

1 av 11
NYHETER

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin lyssnade på Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Vad tycker du om hans tal i dag?

– Det var lite splittrat. Han tog upp väldigt många olika ämnen. Men det fanns två nyheter i dag: det ena handlar om att regeringen och Vänsterpartiet vill bygga ut yrkeshögskolan med sammanlagt 6 000 platser. Det räknar man med ska sänka arbetslösheten.

– Den andra nyheten var hårdare tag mot grov kriminalitet och vapen på gatorna.

Varför tror du att han fokuserar på just de här två sakerna?

– När det gäller jobben så beror det ju på att Socialdemokraternas vallöfte var att 2020 ha Europas lägsta arbetsöshet. Det andra tror jag framförallt beror på de många våldsdåden nu under sommaren och de här oförklarliga granatattackerna i Malmö.

Vad vill han uppnå med att ta upp exempelvis otryggheten i samhället?

– Det är en fråga som många människor bär på en oro för, brott och framförallt helt oförklarliga brott som kan drabba dem. Statistiken talar emot det, brottsligheten går ner men det är inte folks upplevelse.

Var det någon skillnad på Stefan Löfvens tal idag jämfört med de tidigare sommartalen?

– Han brukar inte ta upp så många olika ämnen. Jag är förvånad över att han inte tog upp integrationsfrågan för det är också något som sysselsätter många människors prat och fikastunder men som framförallt regeringen undviker att göra något åt.

Borde han ha pratat om vad regeringen vill göra i frågan?

– Många människor förväntar sig ett svar från andra håll än Sverigedemokraterna. Det har borgerliga partier förstått. Jag tror att det är viktigt för S att vara med i diskussionen.

Vad måste Löfven hantera under hösten?

– Dels sysselsättningen, för nu verkar ekonomin vända uppåt. Då gäller det att använda uppgången så väl som möjligt. Det andra är integrationsfrågan som ju egentligen är en hanteringsfråga. Människor finns här, jobb som ska göras finns. Löfven själv presenterade statistik över mängder av bristyrken.

Vad har Löfven att vinna på att prata om integration?

– Han kan vinna tillbaka väljare från SD och han kan vinna respekt för att ta itu med ett svårt område.

Vad riskerar han?

– Risken är att trampa snett och att fler lämnar S som väljare eller medlemmar

Anette Holmqvist