Tonåring saknas efter drunkningsolycka i Skåne

Foto: Sprisse Nilsson/Ystads Allehanda
En tonåring saknas vid Haväng.
NYHETER

En man i 40-årsåldern och hans tonåriga dotter drev ut till havs när de badade vid Haväng i Simrishamns kommun.

Mannen räddades ur vattnet och fördes till sjukhus med allvarliga skador. Men hans liv gick inte att rädda.

Dottern är fortfarande försvunnen. Sjöräddningen avbröt sökandet på måndagskvällen.

Olyckan skedde strax efter klockan 14.00 på måndagen, på stranden Haväng norr om Kivik. Några personer på land larmade om att två badare hade drivit ut till havs och att de inte kunde ta sig tillbaka.

– Det är pålandsvind och ganska kraftig sjögång, säger Daniel Lindblad, presstalesperson för Sjöfartsverket.

De drabbade är en man i 40-årsåldern och hans tonåriga dotter. Mannen hittades och togs upp ur vattnet vid 14.20. Hjärt- och lungräddning påbörjades och han fördes till Ystad Lasarett.

Mannen avled av skadorna

Mannen uppgavs ha allvarliga eller livshotande skador efter olyckan. Vid 20-tiden konstaterades det att hans liv inte gick att rädda. Anhöriga är underrättade.

Vid 18-tiden sökte räddningstjänsten och sjöräddningen fortfarande efter flickan i vattnet. Sökandet försvårades av att det är dålig sikt och hög sjögång.

– Vi letar fortfarande efter den andra personen. Vi gör sök från luften med helikopter och har kvar tre båtar i området. Men vi har ännu inte hittat någon. Sikten i vattnet nära stranden är väldigt dålig. Vattnet är väldigt grumligt och det är svårt att se något, sa Daniel Lindblad då.

Sökandet avbröts på kvällen

Strax efter klockan 19 avbröt sjöräddningen och räddningstjänsten sitt sökande efter flickan.

– Området är genomsökt i över fyra timmar med flera båtar, helikoptrar och räddningstjänst på land. Vi kan konstatera att personen tyvärr inte finns på ytan eller strandlinjen i det här området.

– Det är alltid ett tufft beslut att avsluta en sökinsats när man fortfarande saknar en person, säger Daniel Lindblad från Sjöfartsverket.

Polisen har upprättat en anmälan om försvunnen person eftersom flickan inte återfunnits. Polisen tar över sökarbetet. Det finns ingen misstanke om brott.

– Vi har ett par motorcykelpoliser som söker längs med kustlinjen just nu, säger polisens presstalesperson Maya Forsenius.

Enligt polisen i Ystad var pappan och dottern turister från Tyskland.