”Vi kommer att jaga och hitta de skyldiga”

Thailand lovar ställa skyldiga till svars

1 av 2 | Foto: Sakchai Lalit / AP
Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha.
NYHETER

Minst 20 dog och över 120 skadades av tempelbomben i Bangkok.

Ingen tagit på sig ansvaret för det fruktansvärda dådet – men enligt CNN varnades thailändska myndigheter före explosionen.

– Vi kommer att jaga och hitta de skyldiga, säger Thailands försvarsminister Prawit Wongsuwon enligt BBC.

Rörbomben var placerad i det välbesöka hinduiska templet Erawan i centrala Bangkok, Thailand.

Vid 19-tiden, lokal tid, på måndagen exploderade de tre kilona sprängämnen och orsakade enorm förödelse i huvudstaden som är en av världens främsta turiststäder.

”Ville se många människor dö”

Minst 20 personer dog och över 120 personer skadades, varav många allvarligt.

– Den som planterade bomben är grym och var ute efter att döda. De ville se många människor dö, säger polischefen Somyot Poompummuang enligt BBC.

Ingen person eller grupp har tagit på sig ansvaret för bombdådet.

I en tv-sändning uppger CNN att thailändska myndigheter mottog en ”ospecifierad varning” en kort tid före dådet.

Under en presskonferens lovade Thailands försvarsminister Prawit Wongsuwon att de skyldiga kommer att ställas till svars.

– De har riktat sig mot turister för att skada turismen och ekonomin. Vi kommer att jaga och hitta de skyldiga, säger han enligt BBC.

Militären tog makten

Statsminister Prayuth Chan-ocha uppges nu ha beslutat om ett särskilt ”krigsrum” som man ska använda för att koordinera landets respons.

Det har spekulerats om attentatet utförts av väpnade separatister baserade i södra Thailand men tillvägagångssättet kan tala emot det.

– Det matchar inte de incidenter som inträffat i södra Thailand, säger arméchefen Udomdej Sitabutr i en tv-intervju enligt TT.

Militären tog makten i landet 2014 efter en längre tid av våldsamma strider mellan olika politiska falanger. Fram tills i går, måndag, har läget i landet varit relativt lugnt, skriver BBC.