Polisen: ”Han är bombmannen”

1 av 14
NYHETER

Minst 22 människor dödades när en kraftig bomb detonerade i ett tempel i kvällsrusningen i Bangkok på måndagen. Under tisdagen skakades den thailändska huvudstaden av nya explosioner – samma gärningsmän misstänks ligga bakom två av attentaten.

Polisen jagar en man i gul t-tröja som fångades av övervakningskameror strax före explosionen i Erawan-templet.

– Han är bombmannen, säger polisens talesperson Prawut Thavornsiri till nyhetsbyrån AP.

Tidigare under tisdagen slängdes ett explosivt föremål ner från bron Taksin. Sprängmedlet landade i floden Chao Phraya. En övervakningsfilm visar hur flera personer passerar över bron sekunderna före explosionen. Personerna ser ut att promenera obekymrat.

Sedan inträffar den kraftiga explosionen.

Smällen gör att vattnet kastas upp tio meter i luften på floden, där många passagerarfärjor färdas.

Mirakulöst nog skadas ingen, rapporterar The Guardian.

Minst 22 döda

Under måndagen miste 22 personer livet när en bomb detonerade vid det hinduiska templet Erawan mitt i centrala Bangkok. Över 120 människor rapporteras vara skadade.

Den thailändska polisen har släppt bilder på en i gul t-shirt och ryggsäck. På bilderna, som fångats av övervakningskameror vid templet före explosionen, syns hur mannen sitter på en bänk. Sedan placerar han sin ryggsäck under bänken och lämnar platsen på en motorcykel-taxi.

Kort därefter detonerar den kraftiga bomben som dödade minst 22 och skadade 125 människor.
Under tisdagskvällen, svensk tid, slog polisen fast att mannen i gul t-tröja placerade ut bomben.

– Mannen i gul t-tröja är inte bara den misstänkte. Han är bombmannen, säger polisens talesperson Prawut Thavornsiri till AP.

En intensiv polisjakt pågår nu efter mannen.

”Samma gärningsmän”

Enligt Bangkok Post uppger polischefen Somyot Pumpunmuang att bomben vid bron inte bara var av samma typ som tempelbomben. Polisen hävdar dessutom att samma gärningsmän ligger bakom båda attentaten.

Polisen har i nuläget inte gått ut med någon information om mannens nationalitet. Något motiv är inte heller känt. Än så länge har ingen tagit på sig ansvaret.

Sätter in alla resurser

Strax före lunch, svensk, tid höll premiärminister Prayuth Chan-ocha sitt första tv-sända tal efter bombkatastrofen. Då lovade han att personerna bakom sprängningen kommer att ställas till svars:

– Vi kommer sätta in alla resurser för att hitta gärningsmännen och ställa dem inför rätta.

Premiärministern sa också att regeringen kommer att göra allt för att utlänningar som lever i Thailand ska vara trygga. Chan-ocha uppmanade också alla i landet att vara uppmärksamma på misstänkta aktiviteter.

Ytterligare en misstänkt bomb kastades nära en järnvägsbro i Bangkok. Nyhetsbyrån AFP uppger att sprängningen inte orsakade några skador. Det var sent i natt oklart om även den bomben hade koppling till de andra dåden.

ARTIKELN HANDLAR OM