Uppgifter: Väskspion mördades av agenter

1 av 3 | Foto: AP
Gareth Williams hittades död i en sportväska.
NYHETER

Den brittiske spionen Gareth Williams död var inte en olycka, enligt nya uppgifter till Daily Mail.

MI6-spionen ska i själva verket ha mördats av agenter.

Tidningen Daily Mail avslöjar nya uppgifter om den brittiske spionen Gareth Williams, 31, död. Enligt en källa inom utredningen jobbar Scotland Yard efter teorin att en agent från en ännu okänd underrättelsetjänst brutit sig in i Williams lägenhet för att förstöra eller undanröja bevis, och sabotera mordutredningen.

Hittades naken i väska

Det mystiska dödsfallet uppdagades 2010. Williams, som hade arbetat för både USA:s underrättelsetjänst NSA och Storbritanniens MI6, hittades död i sitt hem. Han hittades naken i fosterställning i en sportbag som försetts med hänglås.

2013 slog polisen fast att dödsfallet var en olycka. Trots de mycket mystiska omständigheterna trodde polisen att Williams självmant gick ner i väskan utan hjälp från någon annan.

Det fanns varken fingeravtryck eller dna-spår på handtagen eller på väskans hänglås. Polisen anlitade dock en yogaexpert som man lät klättra in i en identisk sportbag i Williams badkar. Då kunde polisen konstatera att det var fullt möjligt att låsa in sig själv.

Fasadklättrare pekas ut

Men enligt Daily Mails källa har polisens utrustning på mordplatsen flyttats under den första dagen av mordutredningen. Detta ska ha fått Scotland Yard att tro att någon klättrat upp för byggnadens väggar och in genom våningens takfönster.

Exakt vad Williams arbetade med är en hemlighet, enligt Daily Mail. Men tidningen skriver att han arbetade med att spåra banköverföringar mellan Ryssland och Europa.

Dödsfallet har skapat stora spekulationer. De anhöriga är övertygade om att Gareth Williams mördades av agenter. Rättsläkare har tvivlat på att Williams var ensam i lägenheten.

Bisarr sexakt en av teorierna

Andra har spekulerat i att han kan ha mördats av en älskare i en bisarr sexakt, eller att han mördades av den ryska maffian. Vissa pekar till och med ut hans arbetsgivare MI6 som de skyldiga. Teorin är då att Williams mördades av MI6 för att han fått reda på känslig information.

– Utifrån vår senaste utredning gör vi bedömningen att det är en troligare slutsats att det inte fanns några andra personer närvarande när Gareth dog.

– Men, det saknas bevis som kan förklara alla omständigheter kring Gareths död, sa polisen Martin Hewitt till Daily Mail i november 2013.