Modellen hängdes ut som bombmannen

NYHETER

På sociala medier hängdes 26-årige australiern Sunny Burns ut som bombmannen i gul t-tröja.

För att få slut på ryktesspridningen överlämnade han sig till thailändsk polis – och förhördes sedan i sex timmar.

– Jag anklagades för att vara terrorist. Jag hade inget annat val, säger han i australisk tv.

Den mörkhårige mannen i gul t-tröja som fastnade på en övervakningsfilm strax före explosionen vid Erawan-templet i Bangkok är bombmannen, enligt polisen.

Sedan thailändska myndigheter släppt bilderna haglar spekulationerna om bombmannens identitet i sociala medier.

Ett bildmontage med den australiske skådespelaren och modellen Sunny Burns jämte bombmannen fick snabb spridning. På grund av likheterna männen emellan trodde många sociala medier-användare att de lyckats där polisen hittills gått bet och att bombmannen var identifierad.

Gick själv till polisen

När Sunny Burns, som bor i Thailand, insåg att han hängdes ut som bombmannen gick han självmant till polisen.

– På sociala medier publicerades mina immigrationshandlingar och man skrev ut min adress. Jag anklagades för att vara terrorist och för att ha dödat tjugotalet människor och skadat över hundra. Jag hade inget annat val än att gå till polisen, säger han i australisk tv enligt News.com.

Polisen kunde till en början inte utesluta att Burns i själva verket var den jagade mannen.

Sökte genom hans bostad

Faktum är att det tog lång tid innan de avfärdade honom helt. Sunny Burns berömmer polisen för hur de hanterade situationen.

– Poliserna var fantastiska. De åkte till min bostad och genomsökte den efter bomber. De ställde frågor till mig. Jag var där i sex timmar, säger han.

På sin Instagramsida har Burns gett sina följare löpande uppdateringar från polisdramat, bland annat från ett förhörsrum.

”Mamma, jag är i säkerhet och är mer oroad över de som skadats i attacken”, skriver han i en kommentar till en av bilderna.

ARTIKELN HANDLAR OM