Polisen: Nätverk bakom terrordåden

”Bombmannen i Bangkok agerade inte ensam”

1 av 14
NYHETER

Mannen i gul t-shirt som jagas för terrordåden i Bangkok agerade inte ensam.

– Han var del av ett nätverk, säger Somyot Poompanmoung, chef för den thailändska polisen, enligt AP.

Nu släpper polis en fantombild på den misstänkta bombaren.

På onsdagsmorgonen öppnades det hinduiska templet Erawan efter terrordådet i måndags kväll när en bomb exploderade vid det då fullsatta templet. Minst 20 personer dog och över 120 skadades.

Många söker sig nu till templet för att sörja offren.

Anhöriga vid templet

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha säger att terrordådet är det "värsta någonsin" mot landet, uppger TT.

– Jag sörjer för de oskyldiga människor som tvingades betala med sina liv för något de inte var inblandade i och som nu inte får leva sina liv, säger Nuansupha Sarunsikarin, en av dem som tagit sig till templet för att hedra offren för attentatet.

Enligt AP finns också anhöriga till flera av offren på plats vid templet.

Under tisdagen skakades den thailändska huvudstaden av ytterligare en explosion. Då detonerade en sprängladdning vid en pir, men lyckligtvis kom ingen till skada.

Polisen tror att samma gärningsman, eller gärningsmän, ligger bakom båda dåden och har gått ut med övervakningsbilder som visar en man i gul t-shirt. Han filmades när han lämnade en ryggsäck vid templet strax före explosionen.

– Mannen i gul t-tröja är inte bara den misstänkte. Han är bombmannen, har polisens talesperson Prawut Thavornsiri sagt till AP.

”Han gjorde det inte ensam”

Under onsdagen gick man ut med en fantombild på mannen.

Samtidigt säger nu Somyot Poompanmoung, chef för den thailändska polisen, att ett nätverk troligtvis ligger bakom dådet.

– Vi är säkra på att han inte gjorde det ensam, säger han enligt AP, utan att vidare vilja utveckla vad som lett till polisens misstankar.

Ytterligare två personer som figurerar på övervakningsfilmerna betraktas som misstänkta.

– Den här typen av attacker planeras oftast av fler än en person, säger Prawut Thawornsiri, talesperson för den thailändska polisen, enligt Sky News.

Ingen person eller grupp har tagit på sig ansvaret för dåden och ingen har heller gripits.

Polisen har nu utfäst en belöning på en miljon baht, omkring 240 000 svenska kronor, till den som kan lämna avgörande information kring den misstänkta eller dåden, uppger AP.

Bangkok Post rapporterar också att säkerheten höjts vid turistmål och flygplatser runt om i landet, och många oroar sig för att dådet kommer att slå hårt mot turismen.

Sofia Roström Andersson