IS hängde upp arkeolog i pelare

Foto: AP/TT
Den här bilden publicerades i söndags och visar den antika staden Palmyra där den ansedda arkeologen Khaled Asaad halshuggits av Islamiska staten.
NYHETER

Den 82-årige arkeologen Khaled Asaad vägrade visa IS vägen till staden Palmyras värdefulla skatter.

Nu har terroristerna halshuggit honom.

Den högt ansedda arkeologen hade arbetat i 50 år med antikviteterna i Palmyra, en stad som anses vara en av de viktigaste arkeologiska platserna i världen.

Han togs till fånga av IS när de intog staden i maj i år. På onsdagen kom beskedet om det senaste i raden av IS brutala dåd.

”Ont omen”

Khaled Asaad har avrättats genom halshuggning, därefter har hans kropp hissats upp i en pelare på torget i Palmyra, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– Tänk att en lärd person som gjort en så minnesvärd tjänst för historien ska bli halshuggen, säger Khaled Asaads tidigare chef Maamoun Abdulkarim, enligt BBC.

– Den fortsatta närvaron av de här brottslingarna i Palmyra är en förbannelse och ett ont omen.

Vägrade prata

Enligt tidningen The Guardian ska arkeologen blivit förhörd om var Palmyras mest värdefulla skatter finns. När han vägrade att avslöja det ska han ha blivit utsatt för tortyr och därefter mördats. En skylt ska därefter ha satts upp framför 82-åringens kropp där anklagelserna mot honom skrivits ner.

IS har lagt under sig en rad historiska platser i Syrien och Irak. Aftonbladet granskade i våras rörelsens smuggling av antikviteter runt om i Europa. Via smugglingsvägar från Syrien till Turkiet erbjöds vi köpa föremål som plundrats från utgrävningar och muséer i Syrien.

FN-organet Unesco har sagt att IS plundring och förstörelse av de historiska platserna i Syrien är en enorm förlust för mänskligheten.