Norsk gangsterboss greps täckt av nylon

1 av 5 | Foto: Polisen
Under en permission 2004 var Lars Harnes delaktig i ett väpnat rån mot en pengatransport vid Aker brygge. Den här bilden är tagen i av polisen efter det rånet.
NYHETER

Norske Bandidosledaren Lars Harnes, 47, misstänks ha planerat ett mord.

Han greps beväpnad i det tilltänkta offrets garage – täckt i nylon och latex.

För fem år sedan överlevde Imran Saber, 37, ett attentat där han sköts med sju skott medan han satt i sin vita Mercedes.

37-åringen beskrivs som en ledande person inom den kriminella världen i den norska huvudstaden Oslo och ska vara känd för sitt konstintresse. Han ska enligt norska Verdens Gang kallas för ”Joakim von Anka”.

Flydde landet

Och nu har han flytt Norge – efter att polisen avvärjt ytterligare ett attentat mot hans liv, enligt VG.

Bandidosledaren Lars Harnes, 47, greps för fyra veckor sedan i garaget vid Sabers bostad. Polisen misstänker att Bandidosledaren planerade att rånmörda 37-årige Imran Saber.

Harnes ska ha tagit sig till garaget på en stulen moped och var vid gripandet beväpnad med en fulladdad pistol utrustad med en ljuddämpare.

Den tungt kriminellt belastade 47-åringen ska också ha klätt sig för att förhindra att han skulle lämna dna-spår, enligt VG.

Under sina kläder hade mc-gangstern skapat en improviserad skyddsdräkt av nylonstrumpor, latexhandskar och en balaklava. Mellan latexhandskarna och nylonen över armarna hade Harnes tätat skarvarna med tejp, enligt VG.

– Vi anser att vi har hindrat ett grovt våldsbrott. På klarspråk, vi har stoppat rån- och mordplaner, säger polisinspektör Einar Aas till VG.

Kallas ”Tony Soprano”

Gangsterledaren har sedan gripandet suttit häktad med fulla restriktioner. I veckan ska det hållas omhäktningsförhandling mot Harnes som misstänks för förberedelse till mord.

Harnes har tidigare dömts för bland annat en tortyrliknande misshandel av en man 2003. Då fick han 6,5 års fängelse och i domen beskrev psykologen Asbjørn Restan då trebarnspappan som en norsk Tony Soprano. Enligt psykologen var liknelsen passande då de båda levde dubbelliv, grovt kriminell i det dolda och en engagerade familjefar utåt, skriver VG.