Man i 35-årsåldern dog tre dagar efter överlevnadskurs

Foto: LARS ROSENGREN
En annan överlevnadskurs.
NYHETER

Under två veckor levde de på rötter, svamp och bär.

Tre dagar efter överlevnadskursen dog en man i 35-årsåldern.

– Man tänker om det är något som har hänt på den här kursen som har lett till det tragiska dödsfallet, säger arrangören Niclaz Wictorsson, ordförande i Svenska överlevnadssällskapet.

Överlevnadskursen "Stationär strapats" utanför Stöde i Västernorrland pågick i två veckor.

Mannen kom hem från kursen lördagen den 8 augusti och två dagar senare åkte han in till sjukhus med magsmärtor, uppger Sundsvalls Tidning. På sjukhuset ska han ha berättat om överlevnadskursen och att han ätit rötter och svampar. Enligt tidningen visade provresultat att mannen inte blivit förgiftad. I tisdags förra veckan hittades han död i sitt rum på sjukhuset.

Hade erfarenhet

Arrangören Niclaz Wictorsson deltog under överlevnadskursens första vecka och uppger att kursdeltagarna uteslutande levde på vad naturen har att erbjuda.

– Jag åt bara lite kråkbär, blåbär och hjortron under den veckan. Vi hade bara med oss de kläder som vi har på oss, regnkläder och en extra tröja. I övrigt ingen utrustning, inga knivar, inga sovsäckar, säger Niclaz Wictorsson till Aftonbladet.

Han uppger att mannen i 35-årsåldern har stor erfarenhet av liknande situationer.

– Han har varit med och genomfört utbildningar i överlevnad tidigare. På det sättet har han erforderlig kunskap om en sådan här strapats.

Kom som en chock

Gruppen som var med på kursen har tagit dödsfallet hårt. Niclaz Wictorsson betonar att det inte finns någon fastställd koppling mellan dödsfallet och kursen men uppger att man ändå tänkt i de banorna.

– Det var givetvis en chock. Vi lärde känna den här trevliga individen och givetvis började man tänka om det är något som har hänt under den här strapatsen som har lett till det här tragiska dödsfallet, säger han.

Polisen undersöker dödsfallet men misstänker enligt Sundsvalls Tidning inte brott.

– Obduktionen är genomförd men vi har inte fått alla provsvar än. Vi har också varit i kontakt med de övriga deltagarna på lägret och de intygar att det här var en väldigt erfaren person. Ingen av de andra har heller insjuknat, säger kriminalkommissarie Lennart Mårtensson till tidningen.