Polisen: ”Minst tio bakom terrordådet”

1 av 2
NYHETER

Terrordådet i Bangkok som dödade minst 20 människor hade planerats i flera veckor av minst tio personer.

På torsdagseftermiddagen överlämnade sig två misstänkta personer till polisen.

Deras förklaring till att de var på platsen är att de arbetar som turistguider.

Dagen efter attentatet mot det hinduiska templet Erawan gick polisen ut med en bild från en övervakningskamera som uppges visa en misstänkt gärningsman. Mannen, som bär gul t-shirt, filmades när han lämnade en ryggsäck vid templet strax före explosionen.

Senare i dag överlämnade två män sig själva till polisen. De två är enligt BBC identifierade som misstänkta och ses på övervakningsfilmer, iklädda en röd och en vit t-shirt, resa sig från en bänk kort innan den huvudmisstänkte mannen i gul t-shirt satte sig ner och lämnade ifrån sig en ryggsäck.

”Måste ha varit minst tio”

Under gårdagen sade sig den thailändska polisen vara säkra på att den utpekade inte agerat ensam, utan att han i stället är del i ett nätverk. Samtidigt kom uppgifter om att ytterligare två misstänkta fångats på övervakningsfilm vid templet vid tidpunkten för bombdådet. Bilderna, som nu släppts, visar två till synes unga män klädda i en vit respektive röd t-shirt.

Den thailändska polisen tror att terrorattentatet planerats i över en månad – och att minst tio personer ligger bakom det.

– Det är ett stort nätverk. Det har varit förberedelser som involverat många personer, inklusive de som höll koll på gatorna, tillverkade bomben, de på plats och... de som kände till flyktvägen. Det måste ha varit minst tio personer inblandade, säger Somyot Poompanmuang, Thailands nationella polischef, enligt bland andra Sky News.

Dådet är det värsta i Thailand någonsin. Minst 20 personer dödades och fler än 120 skadades.

Bland dödsoffren finns både thailändare och turister.

Fem familjemedlemmar bland offren

Sju personer från samma familj hade under lördagen rest från Butterworth i norra Malaysia till Hua Hin i Thailand. Under måndagen reste familjen vidare till Bangkok.

Bara två av de sju familjemedlemmarna återvände hem, rapporterar AP.

Neoh Ee Ling, 33, som är gravid i femte månaden, klarade sig helt oskadd och hennes pappa Neoh Hock Guan, 53, ådrog sig bara lindriga skador. Fyra andra av familjemedlemmarna, däribland Neoh Ee Lings fyraårige dotter, har bekräftats döda. En femte familjemedlem tros också ha dött i attentatet.

– Hela familjen är utom sig. Det är också förkrossande för vänner och grannar. De var vänliga och generösa människor. Ingen trodde att något sådant här skulle kunna hända, säger Visen Lim Gin Seong, en nära vän till familjen, till AP.

– Sju av dem åkte på semester, men bara två kom tillbaka.

Även under tisdagen skakades den thailändska huvudstaden av ett bombdåd. En sprängladdning detonerade då vid en pir, men ingen människa kom till skada.

Polisen tror att samma gärningsmän ligger bakom de båda dåden i början av veckan.

Ingen misstänkt har gripits och ingen har tagit på sig attentaten. Enligt Thailands regering är det dock inte särskilt troligt att någon internationell terrorgrupp är ansvarig, uppger BBC.