”Vi har gråtit ihop”

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Charlotta Jeppsson, rektor för förskolorna i Everöd.
NYHETER

Föräldrar och personal på förskolor i Kristianstad är chockade över att flera barn ska ha utsatts för grova våldtäkter av en anställd. Under dagen har både föräldrar och förskolepersonal brutit ihop.

– Plötsligt står vi bara där och gråter tillsammans. Det här är så oerhört fruktansvärt, säger Charlotta Jeppsson, rektor förskolorna i Everöd.

Föräldrar och personal på förskolor i Kristianstad har svårt att ta in att en barnskötare i kommunen kan ha förgripit sig på ett stort antal barn. Nina Holmstedt från Everöd har en fyraårig son som går på en av förskolorna där mannen har arbetat. När hon tänker på familjerna, vars barn har drabbats, brister det för henne. Några tårar kryper upp i ögonvrån.

– Det är så fruktansvärt det som har hänt. Jag tänker på de stackars föräldrarna. Det är så himla hemskt. Man kan inte riktigt föreställa sig, säger Nina Holmstedt.

Hon tror att många föräldrar nu svävar i en orolig ovisshet om att deras barn är drabbat eller inte. Själv har hon slagits av den tanken.

– Jag hoppas att jag hade märkt det på honom om det var något. Än så länge har jag inte märkt något, säger Nina Holmstedt.

”Både ilska och sorg”

I det lilla samhället Everöd finns två av de 26 förskolor som den misstänkte mannen har arbetat på. När föräldrarna började droppa in med sina barn på torsdagsmorgonen stod både personal och rektor och mötte dem i hallen. Det har varit blandade känslor med både ilska men mestadels sorg i luften under dagen, berättar Charlotta Jeppsson, rektor, förskolorna i Everöd.

– Plötsligt står vi bara där och gråter tillsammans. Det här är så oerhört fruktansvärt, säger Charlotta Jeppsson.

Hon förklarar att alla föräldrar har fått ett informationsblad om händelsen och hänvisningar till var de kan få ytterligare stöd om det behövs.

– Det här skapar starka känslor. En del har med sig svåra händelser själva i bagaget och de såren rivs upp nu. Det viktigaste är vi kan guida dem vidare till hjälp och det har vi gjort.

”Är jätteförvånad”

Charlotta Jeppsson vill framhålla att hennes personal har gjort ett oerhört starkt arbete för att hjälpa alla föräldrar som mår dåligt.

Själv har hon inte fått många timmars sömn det senaste dygnet. Nyheten om att medarbetaren ska ha utfört grova våldtäkter på barn slog ned som en blixt.

– Jag är jätteförvånad över detta. Det går liksom inte att ta in.

Hon bekräftar att den misstänkte mannen i 40-årsåldern har arbetat på förskolorna i Everöd. Men det ska inte ha varit under någon längre period.

– Det var några enstaka dagar vid ett fåtal tillfällen, säger hon.

Charlotta Jeppsson vet i dagsläget inte om någon av barnen på förskolorna i Everöd hör till de drabbade.

– Jag vet inte det. Det är upp till föräldrarna själva att avgöra om de vill berätta eller inte. Kommunen har bara meddelat att den misstänkte har arbetat hos oss i Everöd.

Susanna Nygren