Marcus utredd som tempelbombaren

1 av 13
Marcus Westberg
NYHETER

Svenske Marcus Westberg, 32, pekades ut som den misstänkte Tempelbombaren.

Plötsligt stod ett 20-tal poliser framför honom.

– Det var först när de tog fram bilderna från övervakningskameran och började jämföra mig med mannen på bilden som jag förstod att jag var misstänkt för dådet, säger han till Vagabond.

Marcus Westberg från Stockholm befinner sig just nu i Bangkok. Dagarna efter terrordådet gick han på Bangkoks gator när han plötsligt hamnade på den thailändska polisens radar.

En polis som såg honom tyckte att han liknade bombaren som fastnade på övervakningsbilder från dådet.

– Jag är väldigt, väldigt glad att jag inte sitter i ett thailändskt fängelse just nu, säger Marcus Westberg till Vagabond.

20-tal poliser på plats

Han fördes till ett rum där åtta civilklädda poliser väntade. Utanför rummet fanns ytterligare 10-15 polismän.

Han berättar för resemagasinet att polisen ville höra honom med anledning av bombdådet och att han först tänkte att det berodde på att han befann sig i närheten av platsen där den första bomben detonerade.

Men sedan började de jämföra honom med de bilder av den man i gul t-shirt som misstänks för sprängningarna. Då förstod Marcus att han var misstänkt.

Han säger till Vagabond att stämningen blev spänd när polisen hittade bilder av en motorcykel på hans mobiltelefon. I det läget av utredningen var just motorcyklar högintressanta då det misstänktes att en mc använts för att transportera bomben, berättar Marcus för Vagabond.

Hängde på ansiktsbehåring

Men till slut släpptes Marcus – tack vare en särskild detalj, enligt honom.

– Vi kunde konstatera att jag har skägg och mannen på bilden inte hade det, så då lugnade stämningen ner sig, säger Marcus till Vagabond.

Under onsdagen gick polisen i Thailand också ut och sa att den man som man misstagit Marcus för inte agerat ensam. I stället arbetar polisen nu utifrån teorin att terrordådet planerats under en längre tid av någon form av nätverk.

– Det har varit förberedelser som involverat många personer, inklusive de som höll koll på gatorna, tillverkade bomben, de på plats och de som kände till flyktvägen. Det måste ha varit minst tio personer inblandade, säger Somyot Poompanmuang, Thailands nationella polischef, enligt bland andra Sky News.