Tempelbombaren ska hittas – med amerikansk teknik

1 av 15 | Foto: AP/TT
Glad under rekonstruktionen.
NYHETER

Tempelbombaren i Thailand är fortfarande på fri fot.

Nu ska amerikansk ansiktsigenkänningsteknologi hjälpa polisen att identifiera den misstänkte terroristen i gul t-shirt.

– Framsteg har gjorts men jag kan ännu inte avslöja något, säger polischef Somyot Poompanmoung.

I måndags detonerade en sprängladdning vid det hinduiska templet Erawan i Bangkok. 20 människor dödades och över 100 skadades i terrordådet.

En man i gul t-shirt som fångades av övervakningskameror när han lämnade en ryggsäck är den thailändska polisens huvudspår i jakten på gärningsmännen.

Bilden har spridits över hela världen men ännu är den oidentifierade mannen på fri fot.

Ska låna teknik

Nu ska den thailändska polisen få låna avancerad amerikansk teknologi i jakten på den misstänkte Tempelbombaren, skriver AP.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha bekräftade under fredagen att de ska få använda ansiktsigenkänningsteknik från USA. Premiärministern uppger att de endast kommer att låna utrustning från USA, inte några utredare eller annan personal, enligt AP.

– Vi kommer att fortsätta ett nära samarbete med de lokala myndigheterna och bistå dem, säger Melissa Sweeney, talesperson vid den amerikanska ambassaden i Bangkok, till AP.

Höjd belöning

Samtidigt som sökandet efter terroristerna är inne på den femte dagen har också de thailändska myndigheterna höjt belöningen för tips som leder till att den eftersökta mannen kan hittas. Nu är summan uppe över 700 000 kronor.

Polisen gick i går ut och sa att då misstänker att det är ett nätverk om minst tio personer som ligger bakom dådet. Nu specificerar myndigheterna inte längre något antal utan konstaterar att de misstänker att den eftersökta mannen fått hjälp ”av andra personer”, skriver TT.