Diktatorn krigshotar – då stoppas storövning

1 av 7 | Foto: WONG MAYE-E /AP
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
NYHETER

Nordkoreas armé mobiliseras vid den demilitariserade zonen.

Syds högtalare pumpar ut propaganda.

Spänningarna fick USA att stoppa sin årliga militärövning med Sydkorea.

Under torsdag och fredag har tonläget höjts mellan Nord- och Sydkorea.

Upptrappningen har pågått i flera veckor sedan två sydkoreanska soldater skadats av en mina i den demilitariserade zonen men har nu lett till öppna hot om krig.

Först utbröt artilleribeskjutning mellan de två grannländerna under torsdagen. Enligt Sydkorea började utväxlingen av granater med att en granat från diktaturen i norr upptäcktes av sydkoreanska radarsystem.

Då svarade Sydkorea med att för första gången på elva år pumpa in propaganda i det slutna grannlandet med hjälp av högtalare placerade vid gränsen. Ljudet ska kunna höras flera kilometer in i Nordkorea.

”Fullständig vedergällning”

Svaret kom omedelbart från diktatorn Kim Jong-un:

"Nordsidan hotar med att starta en militär aktion om inte sydsidan stoppar sin psykologiska krigföring riktad mot Pyongyang och stänger av alla installationer inom 48 timmar från klockan 17.00 (lokal tid", uppgav det sydkoreanska försvarsdepartementet under torsdagen.

Under fredagsmorgonen rapporterades om krismöten i Sydkorea samtidigt som den nordkoreanska armén beordrades att stå beredda för krig och den ”fullständiga vedergällning” som Pyongyang hotat med.

Oklart om övningens framtid

Nu har krigsstämningen lett till att USA och Sydkorea avbryter sin årliga militärövning i området, skriver AP.

Övningen påbörjades i måndags och var tänkt att pågå till nästa fredag. Amerikanska militärtjänstemän uppger enligt AP att de brutit övningarna på grund av de rådande spänningarna och att det är oklart om den kommer att återupptas.

Senare under fredagen meddelades att övningen hade återupptagits.

– Den stoppades tillfälligt för att vi skulle kunna koordinera med Sydkorea med anledning av granatutväxlingen, säger David Shear, USA:s vice försvarssekreterare i Östasien enligt CBS News.

Källorna säger också att USA bevakar utvecklingen noggrant men att de ännu inte planerat några militära åtgärder, enligt AP.