Vittnet om hjälten: Han stod öga mot öga med skytten

1 av 12
NYHETER

Den misstänkte terroristen sköt med kalajsnikov bland de 554 tågpassagerarna.

Nu hyllas två amerikanska soldater som kan ha stoppat ett blodbad.

– En av killarna stod öga mot öga mot skytten innan han brottade ner honom, säger en tågpassagerare.

Snabbtåget Thalys var på väg till Paris när skottlossning utbröt i en av vagnarna. Bland de 554 passagerarna fanns två amerikanska marinkårsoldater som nu uppges ha stoppat vad som hade kunnat bli ett blodbad, enligt CNN.

Vittnet Damien berättar för tidningen Liberation att han hörde vad han uppfattade som två personer som bråkade. Sedan såg han hur en man i bar överkropp riktade ett vapen mot en annan man.

– Det stod öga mot öga i ett par sekunder, sedan hoppade passageraren på han med pistolen och brottade ner honom på marken, säger Damien till Liberation.

– Killen var verkligen modig, jag frös och hade aldrig klarat av det han gjorde.

”Riktiga hjältar”

Han berättar att det en annan passagerare sedan hjälpte till att övermanna den 26-åringen som misstänks ligga bakom attacken på tåget.

– Han slog mot terroristens hals för att ta kontroll över honom, säger Damien till Liberation.

– För mig är de riktiga hjältar.

Christophe Piednoel, talesman vid tågbolaget SNCF, säger att gärningsmannen ha varit beväpnad med ett automatvapen och en kniv. Polisen hittade senare nio magasin som den misstänkte terroristen hade med sig vid attacken.

Hyllades i tv

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve anlände under fredagskvällen och hyllade i fransk tv männen som ingrep.

– De var otroligt modiga och visade på stort hjältemod under väldigt svåra omständigheter. Utan deras kylighet hade vi kunnat stå inför ett avskyvärt drama, säger han.

Båda männen som ingrepp och stoppade gärningsmannen uppges vara skadade. Amerikanska Pentagon bekräftar att en amerikansk soldat har skadats vid attacken och att det ska ha skett när han försökte övermanna skytten på det franska snabbtåget, skriver AP. Han ska inte ha skadats allvarligt enligt de amerikanska myndigheterna.