De blev hjältar på terrortåget

1 av 12
NYHETER

Tre amerikanska soldater förhindrade ett blodbad på det franska tåget.

En skars blodig med en mattkniv när de avväpnade en 26-årig man som sköt med automatvapen.

– Spencer springer längs mittgången, får kontakt och tacklar killen, säger Anthony Sadler, en av dem som hyllas som hjälte.

Snabbtåget Thalys var på väg till Paris från Amsterdam när det utbröt skottlossning bland de 554 passagerarna.

En 26-årig marockansk man beväpnad med vad vittnen kallar en kalasjnikov och en mattkniv övermannades innan han kunde orsaka ett blodbad. Han ska ha haft med sig närmare nio magasin till sitt automatvapen.

Nu hyllas tre män som hjältar för att ha lyckats stoppa det misstänkta terrordådet – Anthony Sadler, Spencer Stone och Alek Skarlatos.

Spencer Stone var den som tacklade omkull skytten och Alek Skarlatos lyckades avväpna 26-åringen, som hade jagat efter en tåganställd.

Attackerades med mattkniv

När 26-åringen osäkrade vapnet för att skjuta skrek Alek: "Spencer, spring!".

– Spencer springer längs mittgången, får kontakt och tacklar killen. Alek lyckas få vapnet ur händerna på honom och då drar han fram en mattkniv och skär Spencer några gånger. Och vi tre slog honom tills han var medvetslös, säger Anthony Sadler till AP.

Alek Skarlatos styvmamma ska ha pratat med honom kort efter händelsen. Hon berättar att det lät som att de "hade undanröjt en terroristattack".

– Alek och Spencer är stora, modiga och starka och de bestämde sig för att tackla honom. Och det gjorde de, säger hon till AP.

– Spencer fick ett par ordentliga skärsår. Men de lyckades oskadliggöra honom medan tåget fortfarande var i rörelse.

Obama: Modigt

Under lördagen ringde också president Barack Obama och tackade de amerikanska medborgarna för deras insats.

Han ska i ett telefonsamtal bland annat ha tackat dem för att stoppat vad som hade kunnat bli en än större tragedi. Och Obama ska även ha gett uttryck för ”det amerikanska folkets stolthet över deras extraordinärt modiga insats”, skriver AP.

Ytterligare en passagerare skadades i halsen.

ARTIKELN HANDLAR OM