Pandatvillingar i Washington

1 av 2
NYHETER

Jättepandan Mei Xiang på National Zoo i Washington födde på lördagen två ungar, meddelar djurparken. Nedkomsten är goda nyheter för djuparken, där Mei Xiang redan är en stor publikmagnet.

Det är dessutom goda nyheter för bevarandet av den kinesiska jättepandan, en av världens mest utrotningshotade arter som är känd för låg reproduktionstakt. I synnerhet har det varit svårt att få pandor att föröka sig i fångenskap.

Mei Xiang har tidigare fött två ungar, Tai Shan 2005 och Bao Bao 2013.

1 600 vilda pandor

Nu återstår att fastställa faderskapet för de nyfödda. Mei Xiang inseminerades i april med spermier från två olika hannar, Hui Hui som finns i Kina och Tian Tian, som lever i Washington.

Det finns runt 1 600 vilda pandor i Kina och cirka 300 lever i fångenskap, främst i hemlandet.

FAKTA

Gillar bambu

Jättepandans favoritaktiviteter är att äta och sova. Den lägger omkring 12 timmar om dagen på att äta bambu, och tuggar i sig 9–18 kilo bambu på ett dygn. En eller annan fisk eller smågnagare slinker också ner.

En vuxen jättepanda väger mellan 75 och 150 kilo och har en mankhöjd på 70–90 centimeter. En nyfödd panda är omkring 15 centimeter lång och väger 80–200 kilo.

Jättepandan är utrotningshotad, och risken för inavel är stor eftersom populationerna är små och isolerade från varenda.

Källa: NE

TT