Samtal mellan Nord- och Sydkorea återupptas

1 av 2
NYHETER

Nordkorea har hotat med krig mot Sydkorea över högtalaranläggningar som sänder propaganda.

Under gårdagen satt parterna i samtal i tio timmar för att nå en lösning – nu har de återupptagits.

Samtidigt rapporterar en sydkoreansk nyhetsbyrå att tiotals av Nordkoreas ubåtar lämnat sina baser.

Försöken att trappa ned spänningen på Koreahalvön fortsätter. Vid niotiden på söndagsmorgonen, svensk tid, återupptog Nord- och Sydkorea samtalen i gränsbyn Panmunjon, efter ett tiotimmarsmöte som sträckte sig långt in på natten.

– De båda sidorna har haft breda diskussioner om hur den uppkomna situationen ska lösas och hur relationerna mellan länderna på sikt ska kunna förbättras, sade en talesperson för Sydkoreas president efter mötet.

Kan rusta för krig

Samtidigt rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att fler än 50 nordkoreanska ubåtar ska ha lämnat sina baser. Det är, enligt nyhetsbyrån, ett tecken på att Nord rustar för krig.

– 70 procent av Nordkoreas ubåtar har lämnat sina baser, var de befinner sig är inte bekräftat, uppger en talesperson för den sydkoreanska militären, enligt Yonhap.

Nordkorea har hotat med fullskaligt krig om inte Sydkorea stänger av de jättelika högtalaranläggningar som sänder propaganda, popmusik och nyheter in till den slutna diktaturen i norr.

– Nordkorea vill stoppa sändningarna, medan Sydkorea inte kan göra det utan att få någonting tillbaka, säger professor Jeon Young-Sun vid Konkuk-universitetet i Seoul.

TT-Aftonbladet