Föräldrar varnas för misstänkt pedofil

Pojke drogs ner i källare i Göteborg – flicka jagades

NYHETER

En okänd man ska i onsdags ha dragit ner en pojke i en källare i Göteborg och dragit ner byxorna på honom.

Senare kom en anmälan om att en flicka förföljts på väg till skolan.

Nu varnas föräldrar för den misstänkte pedofilen.

– Vi tar det här på största allvar, säger Christer Fuxborg på polisen.

På torsdagskvällen ringde en förälder till Göteborgspolisen för att göra en anmälan.

– Det är en pojke som är sju år gammal som sagt att han blivit nedsläpad i någon källare mot sin vilja. Där säger pojken att den här okända mannen hade dragit ner byxorna på honom, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen region Väst.

Flicka jagades

Händelsen ska ha inträffat under eftermiddagen eller kvällen när pojken befann sig vid en lekplats i stadsdelen Lövgärdet. Exakt var pojken ska ha förts är ännu oklart.

Under fredagen kom ytterligare en anmälan in till polisen.

– På morgonen är det en flicka som kommer till skolan och säger att en äldre man, som hon beskriver det, hade följt efter henne. Hon blev rädd och började springa, då började mannen också springa, säger Christer Fuxborg.

Flickan, som är i tioårsåldern, kom undan mannen och händelsen anmäldes av skolan.

– Självklart tittar vi på om det kan finnas något samband mellan händelserna, säger Christer Fuxborg.

Föräldrar varnas

Han fortsätter:

– Vi tar det här på största allvar. Vi har ökad närvaro, de som är ute och arbetar har fått information och besöker det här området lite oftare. Vi har områdespoliser där och jag tror att det finns stor aktivitet bland poliser och skola. Det är bra att man agerar så fort och proaktivt jobbar med det här.

Skolor och förskolor i Angered skickade under fredagen ut brev till alla föräldrar med information om vad som hänt och en uppmaning om att hålla extra uppsikt över barnen.

Göteborgs stad skriver också om händelsen på sin webbsajt. Där uppger man att stadsdelens fältgrupp finns i Lövgärdet under helgen för att öka tryggheten.

”Allmänheten oftast bästa spanare”

Stadsdelen har även kontakt med Polisen och Angereds krisstödsgrupp är informerad och kan finns tillgänglig om det behövs”, skriver man vidare.

Enligt Christer Fuxborg finns ingen misstänkt för någon av händelserna. Han säger att polisen bland annat tittar på tillvägagångssättet och om man haft liknande händelser tidigare.

Något signalement vill man inte gå ut med i nuläget eftersom polisen inte vill att allmänheten ska ”låsa sig” vid ett sådant. Flickan har berättat att hon tror att mannen som följde efter henne var i 50-årsåldern, men Christer Fuxborg menar att det kan vara svårt att avgöra ålder på en okänd människa, särskilt för barn.

– Det är väldigt känsligt att säga för mycket detaljer. Allmänheten är oftast vår bästa spanare. Ser man konstigt beteende eller nån som rör sig konstigt kring de här områdena vill vi jättegärna att man hör av sig, säger Christer Fuxborg.

■ ■ Fotnot: Göteborgs stad meddelar att föräldrar som är oroliga för sina barn kan kontakta Resursenheten barn och unga på 031-365 25 01. Den som gjort iakttagelser eller vill lämna tips till polisen kan ringa telefonnummer 114 14.

Sofia Roström Andersson