Rånades på sin klocka i sitt hem

NYHETER

En boende på Östermalm la upp sin guldklocka för försäljning på nätet – då överfölls han i sitt hem.

– Han blev tvingad att ligga på en säng, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisen.

Strax före 11 under söndagen ringde det på hos en man på Östermalm i Stockholm. När mannen öppnade dörren möttes han av en man som hotade honom med ett pistolliknande föremål.

– Gärningsmannen hotade honom och tvingade honom att ligga på en säng. Ytterligare en man stod vakt i trapphuset, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisens.

Tvingades ligga på en säng

Medan mannen låg på sängen plockade gärningsmannen på sig klockan som mannen hade lagt ut på Blocket, samt flera andra värdeföremål. 

– Gärningsmannen tog också en annan klocka. Jag vet inte vilka märken, men de har ett högt godsvärde, säger Näverberg.

Klockorna beräknas vara värda cirka 200 000 kronor.

Enligt polisen är den här typen av brott inte så vanliga. 

– Nej, däremot har det hänt att folk blivit berövade på sina bilar när de har annonserat dem på köp-och sälssajter, säger Näverberg.

Inga spår efter gärningsmannen

Än så länge har polisen inga spår efter gärningsmannen, eller några vittnen till händelsen.

– Vi har lite dåliga signalement. Det är sorgligt, men det är lätt att bli stressad i en sån här situation. Man får svårt att ta in information.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt rån.

På Blocket ser man allvarligt på det inträffade.

– Vi blir djupt bedrövade och känner med den som drabbats, när hänsynslösa individer slår till, men det är också något extremt ovanligt. Det görs tusentals affärer på Blocket varje dag utan annan konsekvens än nöjda säljare och köpare, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Han säger också att man samarbetar med polisen.

– Jag har varit i kontakt med polisen och vi kommer att bistå dem med uppgifter om aktiviteter kopplade till den aktuella annonsen. Vi loggar alla användare och ip-nummer som är aktiva inne på en annons.

FAKTA

Tänk på det här om du säljer dyra varor

Tomas Bäcker har följande tips till den som ämnar sälja dyra varor på Blocket:

Om du ska sälja en dyr klocka, träffa köparen på en märkesurmakare som samtidigt kan intyga klockans äkthet. Att ses på en bank är ett annat bra tips, då kan en transaktion göras direkt där.

Anpassa mötesplats efter den vara som du ska sälja.

Se till att ha någon med dig vid försäljnings-/köptillfället om du känner dig osäker.

Som annonsör kan man använda tjänsten Freespee på Blocket. Den ger ett tillfället nummer som intressenter kan ringa på, men bara på de tider som säljaren väljer och bara under den tid som annonsen är aktiv.